sporten tijdens corona

Hoeveel zou je moeten sporten tijdens het coronavirus?

Sport jij regelmatig? En doe je dat nu nog tijdens het coronavirus? Christina en Heidy van het online work-outplatform Studio C Online geven advies.

Waarschijnlijk weet je wel dat sporten goed voor je weerstand is. Maar waarom is dit zo? En hoeveel zou je dan moeten sporten?

Sporten beïnvloedt het immuunsysteem

Uit meerdere studies blijkt dat 2 tot 3 keer per week matig tot middelmatig intensief bewegen, zo’n 2 tot 3 maanden vooraf, het immuunsysteem beter voorbereidt op een virale infectie. Zo was het percentage sterfgevallen tijdens de Hongkong-influenza beduidend lager bij de mensen die regelmatig matig intensief bewogen. En bij een ander onderzoek met muizen bleek dat de klachten veel minder heftig waren dan bij de actieve muizen.

Bewegen is dus belangrijk. Zo adviseert de Gezondheidsraad om minimaal 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning te doen (verhoogde hartslag, versnelde ademhaling waarbij je nog wel kunt praten). Daarnaast is het belangrijk om minimaal 2x per week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen.

Lees ook:Santé sport met Studio C Online: doe mee met de gratis Workout Challenge!

Helpt het om nu nog te starten met sporten?

Wat nu als je niet regelmatig hebt gesport voordat het coronavirus uitbrak? Helpt het dan nog om te starten met sporten? Jazeker! Uit onderzoek blijkt dat matig intensieve inspanning ook bescherming biedt NA besmetting met een virus. Terwijl geen training of OVERtraining juist een negatief effect heeft.

Stilzitten is dus geen optie, maar je hoeft ook niet uren per dag jezelf helemaal uit te putten. Dat is dan weer goed nieuws! Want of je nu keihard aan het werken bent in de zorg óf je probeert naast het thuisonderwijs geven nog werk gedaan te krijgen met de kinderen om je heen; in beide gevallen is kort en effectief trainen een uitkomst.

Dus deed je nog helemaal niks? Gebruik dan dit virus als wake-up call en begin met sporten. Start rustig en bouw het langzaam op. Ga niet direct 30 minuten HIIT (High Intensity Interval) training doen zodat je tong op je tenen hangt en je drie dagen niet kunt lopen. Start bv met een 15 minuten training of pak een workout waarbij je niet meteen hoog in je hartslag hoeft. Studio Barre is dan mooi om mee te beginnen.

Kwam jij al regelmatig in de sportschool en ben je nu genoodzaakt om thuis te sporten?

Doe dat vooral! Het is tegenwoordig geen probleem om een work-out in je woonkamer of tuin te doen via je telefoon, tablet, laptop of tv. Zorg dat je je conditie op pijl houdt, en je spiermassa intact, zodat je gezond en fit blijft.

Lees ook:Win een Studio Fit programma met Studio C Online

Dus wat moet je vooral doen tijdens het coronavirus? Hier alles nog even op een rijtje

  1. Train matig intensief, 3x per week, voor 20-45 minuten
  2. Zorg dat je je fitlevel onderhoudt en die spieren niet laat inzakken. Dus was jij al lekker fit, blijf dan vooral doen wat je al deed, maar dan thuis.
  3. Beweeg naast het trainen elke dag door te wandelen, in het huishouden of de tuin bezig te zijn of tikkertje te doen met je kinderen.
  4. Eet gezond en slaap voldoende om je immuunsysteem verder te boosten
  5. Blijf vooral optimistisch en positief: ook dit gaat een keer over!

Bronnen:
Resourcegate: Can_exercise_affect_immune_function_to_increase_susceptibility_to_infection

Plos, 7 mei 2008: Is Exercise Protective Against Influenza-Associated Mortality?

The Journal of Infectious Diseases, Volume 200, Issue 9, 15 October 2009, Chronic Exercise Reduces Illness Severity, Decreases Viral Load, and Results in Greater Anti-Inflammatory Effects than Acute Exercise during Influenza Infection

Elsevier; brain, behaviour, and immunity, september 2005 Moderate exercise protects mice from death due to influenza virus

Meer over Christina en Heidy

Christina en Heidy zijn oprichters van het online work-outplatform Studio C Online.

Als werkende moeders weten ze hoe druk het leven kan zijn. Met Studio C Online willen ze het daarom makkelijker maken om sporten in te plannen in je leven, doordat je het gewoon vanuit huis kunt doen.

Ze bieden toffe workouts vol variatie en energie. Christina is een geboren entertainer. Haar energie spat door het beeldscherm heen. We horen vaak: “Door Christina’s enthousiasme is een workout zo voorbij”. “Het is net of Christina bij me in de woonkamer staat”.

Zo hopen ze vrouwen steeds weer te motiveren om te BLIJVEN trainen. Dit is namelijk zó belangrijk. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor hoe je je mentaal voelt.

Gerelateerde artikelen