signalen-depressie

5 signalen dat je misschien een depressie hebt

Voel je je de laatste tijd erg vaak down? Of ben je vaak moe? Misschien vraag je je al even af of je misschien wel een depressie hebt. Wij hebben 5 signalen voor je beschreven die erop kunnen wijzen dat je wellicht met een depressie kampt, zodat jij er misschien wel achter kan komen waar je mee loopt en, zo nodig, de juiste hulp kan zoeken.

Lees ook: ‘Dit zijn de verschillende behandelmethodes bij depressie

1. Je voelt je verdrietig of hopeloos

Dit is het meest voorkomende symptoom van depressie. Van je (enorm) down voelen tot pessimistisch fijn over je toekomst, het kan allemaal voorkomen afhankelijk van de stress die je ervaart. In andere woorden: je kunt dit gevoel ook ervaren als alles in je leven goed lijkt te lopen.

2. Je raakt je interesse kwijt

Als je de interesse in activiteiten die je eerst fijn of leuk vond kwijtraakt, kan dat ook een teken van depressie zijn. Wanneer je een …, wordt je motivatie beïnvloed, waardoor het lastiger is om te blijven werken of relaties te onderhouden. Je kan dan de neiging krijgen om jezelf te isoleren door je af te zonderen van alle aspecten van het leven. Isolatie en depressie gaan vaak hand in hand in een vicieuze cirkel: het een kan leiden tot het ander terwijl het ander het een kan versterken.

3. Je hebt moeite met slapen

Het is geen geheim dat de meeste mensen niet zo goed slapen als ze zouden moeten. Niet alle slaapproblemen wijzen direct op een depressie, maar het kan wel een indicatie zijn. Dat kan zowel wanneer je te veel slaapt als wanneer je te weinig slaapt. Ook kan depressie bestaande slaapproblemen zoals insomnia (slapeloosheid) verergeren.

4. Je bent uitgeput

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90 procent van mensen met een depressie last hebben van oververmoeidheid, waardoor het fysiek en mentaal (te) zwaar is om dagelijkse taken uit te voeren. Vermoeidheid die wordt veroorzaakt door depressie duurt ten minste twee weken en houdt nagenoeg iedere dag aan. Depressie heeft namelijk impact op neurotransmitters die je energielevel beïnvloeden. Ook verergert depressie – zoals we eerder al zeiden – de kans op slapeloosheid, waardoor je natuurlijk nog sneller oververmoeid raakt.

5. Je hebt suïcidale gedachten

Een minder gebruikelijk, maar zeer intens teken van depressie is het hebben van suïcidale gedachten. Als je ooit zelfmoord hebt overwogen, ga dan direct gepaste hulp zoeken. Zelfmoordgedachten komen namelijk vooral voor bij mensen die niet op zoek zijn gegaan naar hulp toen hun klachten op begonnen te spelen. Ken je iemand die met een depressie kampt? Zorg dan dat je er voor diegene bent: vraag naar hun gevoelens, luister zonder oordeel en help ze met hulp zoeken.

Bron: Realsimple.com

Tip van de redactie

Samsung Galaxy draadloze oordopjes
Galxybuds
Bestel hier

Gerelateerde artikelen