Woman Room Sitting 2100x1440

Dit zijn de verschillende behandelmethodes bij depressie

Wanneer je lijdt aan depressies of last hebt van depressieve gevoelens, is het heel erg belangrijk zo snel mogelijk in therapie te gaan. Hoe langer je namelijk wacht, hoe langer de depressie duurt.

Maar welke behandelmethodes zijn er wanneer je depressief bent? Wij vroegen het psycholoog Merel Hovestad en Koko Beers, woordvoerder bij de Hersenstichting.

Maatwerk is geboden bij het behandelen van depressies

‘De behandeling wordt afgestemd op de situatie van de patiënt en is altijd maatwerk’, vertelt Koko Beers van de Hersenstichting. ‘Dat wil zeggen: minimale hulp als het kan en intensieve hulp als het nodig is. De behandeling kan bestaan uit coachende begeleiding, psychotherapeutische behandelingen en/ of medicijnen. Soms worden behandelingen ook met elkaar gecombineerd.’

Lees ook: Zo herken je een depressie

De stappen zijn als volgt:

1.    Eerste stap interventies bij een lichte depressie

Voorbeelden zijn: zelfhulp, online tools (e-health) en begeleiding om dagelijks activiteiten te ondernemen en te bewegen of sporten.

2.    Psychotherapeutische interventies

De psychotherapeutische interventies worden gedaan bij mensen die lijden aan een matige tot ernstige en/of terugkerende depressie. Bij een psychotherapeutische behandeling leren mensen methoden om beter met hun depressie om te gaan en hun kwetsbaarheid ervoor te verminderen.

3.    Behandeling met antidepressiva

In onze hersenen zijn stoffen actief die zorgen dat de verschillende delen goed met elkaar communiceren. Serotonine en noradrenaline zijn twee neurotransmitters, die ook belangrijk zijn bij het regelen van gevoelens als angst en somberheid. Antidepressiva beïnvloeden deze neurotransmitters en kunnen tot herstel leiden. Of antidepressiva deel uitmaken van de behandeling wordt in nauw overleg met de arts bepaald.

Lees ook: ‘Dankzij mijn happy pills ben ik weer mezelf’

4.    Elektroconvulsietherapie (ECT) voor mensen met ernstige depressies

Elektroconvulsietherapie (ECT). Bij een zogenaamde therapieresistente depressie leidt geen van de bovengenoemde behandelingen tot verbetering. ECT wordt vooral toegepast bij mensen met een ernstige depressie, die onvoldoende verbeterd zijn tijdens behandeling met antidepressiva. Ook wordt het toegepast als eerste behandeling bij patiënten met een zeer ernstige depressie met waanideeën of met een minimale voedsel- en vochtinname. Tijdens deze behandeling wordt onder gecontroleerde omstandigheden (narcose en spierverslapping) een epileptische aanval opgewekt. Op de korte termijn is dit een zeer effectieve behandeling bij 50 tot 60 procent van een specifiek deel van de therapieresistente depressieve patiënten. ECT is vaak een laatste strohalm dan een voor de hand liggende optie voor mensen in een vaak uitzichtloze situatie.

Hoe elektroconvulsietherapie precies in de hersenen werkt is niet bekend. Wetenschappelijke studies wijzen wel uit dat vooral patiënten met een ernstige depressie met lichamelijke verschijnselen (‘melancholische kenmerken’) en met waanideeën (‘psychotische kenmerken’) baat hebben bij deze therapie. Bij ongeveer 50 tot 60% van de patiënten verdwijnen de klachten volledig. Patiënten met melancholische depressieklachten reageren het best op deze therapie.

Nieuwe behandelmethodes voor depressie

In onze artikelreeks over depressie spreken we ook regelmatig met psycholoog Merel Hovestad van Psycholoog Noordwijk. Merel past in haar praktijk ook nieuwe technieken toe. Zo hanteert ze bij sommige van haar clienten de EFT-methode (Emotional Freedom Techniques) toe. Ook wel ‘Smart tapping’ genoemd. Bij deze techniek klop je op bepaalde acupunctuurpunten op je lijf. Door tijdens dit kloppen te verwoorden wat je angsten of overtuigingen zijn, kan emotie en soms zelf de overtuiging dalen in intenciteit. Verder vertelt Merel ons dat ook Mindfullness mensen met depressies kan helpen. Ze vertelt er meer over in onderstaande video.

{{video poster=https://www.sante.nl/app/uploads/2019/02/depressie.jpg src=https://www.youtube.com/watch?v=D56VV6qbSRQ}}

Andere behandelmethodes voor depressie

Bij specifieke vormen van depressie worden ook andere behandelmethoden gebruikt. Bijvoorbeeld lichttherapie bij mensen met seizoensgebonden depressie.

Tekst: Jolien van der Kamp-Gielleit | Beeld: Shutterstock

Tip van de redactie

Fitbit Luxe fitness & wellness tracker
Fitbitluxegoud
Bestel hier

Gerelateerde artikelen