Placeholder

Je spijsvertering: stap voor stap

Je spijsvertering is een superslim systeem dat veel invloed heeft op hoe goed je je voelt. Hoe werkt het precies?

Wil je je spijsvertering verbeteren? Om te beginnen is het handig om te weten hoe je spijsvertering werkt.

1. Je spijsvertering begint al in je mond, dat gebeurt door de toevoeging van speeksel. Je tong duwt het voedsel naar de slokdarm.

2. Zodra je het voedsel hebt doorgeslikt, komt het in de slokdarm terecht. Het voedsel wordt langzaam in de richting van het sluitspiertje naar de maag geduwd.

3. Voedingsstoffen komen via het bloed in de lever. De lever bewerkt de voedingsstoffen en zet ze om in energie of in bouwstoffen. De lever maakt ook gal aan, om vet voedsel te kunnen verteren, en maakt giftige stoffen zoals alcohol onschadelijk.

4. De maag kneedt het voedsel en vermengt het met maagsap, dat bestaat uit zoutzuur en enzymen. Zoutzuur doodt ziekmakende bacteriën en enzymen zorgen voor de vertering. De maag geeft via een klein sluispiertje kleine beetje voedsel door aan de dunne darm.

5. De galblaas slaat tussen de maaltijden door gal op. Bij vet eten gaat de gal vanuit de galblaas naar de dunne darm om de spijsverteringsenzymen te helpen het vet te verteren.

6. In de dunne darm worden enzymen uit de alvleesklier en galblaas toegevoegd. Deze breken het voedsel af tot kleinere deeltjes: voedingsstoffen. Via de darmwand komen ze in het bloed. Voedsel dat niet kan worden. verteerd, gaat naar de dikke darm waar het wordt omgezet tot poep.

7. Eerst is het een waterdunne brij. De dikke darm haalt er vocht en zou uit, zodat er dikke poep ontstaat die naar de endeldarm kan worden gestuurd. Zodra je endeldarm vol is, wordt er een seintje naar je brein gestuurd dat je naar het toilet moet.

8. In alvleeskliersap zitten spijsverteringsenzymen die de dunne darm helpen suikers, eiwitten en vetten uit het voedsel te verteren tot kleine stofjes die de darm kan opnemen. De alvleesklier maakt ook insuline en glucagon aan. Dit zijn hormonen die je bloedsuikerspiegel in evenwicht houden.

Een ingewikkeld verhaal. Wil je weten hoe je nou precies positieve invloed op je spijsvertering kunt uitoefenen? Je leest het in het oktobernummer van Santé. Wil je Santé voortaan op de mat? Bekijk de aanbiedingen voor onze abonnementen.