Placeholder

Feiten en fabels over olijfolie

Kun je nu wel of niet in bakken in extra vierge olijfolie? En hoe zit het met de gezondheidsvoordelen van olijfolie?

Wilma volgde een 4-jarige opleiding tot olijfoliesommelier en vertelt ons alles over de feiten en fabels over olijfolie.

Extra vierge olijfolie mag je niet verhitten en je kan er niet in bakken

Dit is een fabel – en ook de meeste gestelde vraag aan Wilma. Je kan bakken in extra vierge olijfolie, sterker nog, het is ontzettend gezond. Kies alleen niet je allermooiste en duurste, want de smaak gaat door het verhitten verloren; je maakt de sangria tenslotte ook niet aan met een Barolo.

Groene/troebele olijfolie is lekkerder en gezonder dan heldere gele olijfolie

Dit is een fabel – kleur heeft absoluut niets met de smaak of met hoe gezond de olie is te maken. Evenmin als er bio op staat. Daarom proeven we olijfolie met blauwe glaasjes, zodat onze ogen onze geest niet voor de gek kunnen houden.

Lees ook: Hoe herken je een goede olijfolie?

Extra vierge olijfolie van de eerste koude persing is de beste

Dit is een fabel – alle extra vierge olijfolie is van de koude persing. Het is een marketing trucje op het op het etiket te vermelden.

Extra vierge olijfolie is goed voor de gezondheid en er lijkt direct verband te bestaan tussen consumptie en kans op hart- en vaatziekten en alzheimer

Dit is een feit – twee eetlepels per dag is onderdeel van het Mediterrane dieet en het gemiddelde wat een Griek tot zich neemt. Zij consumeren verreweg de meeste olijfolie per hoofd van de bevolking – de mensen leven er gemiddeld lang, en men heeft er gemiddeld minder hart- en vaatziekten en er komt minder Alzheimer voor.

Meer weten over olijfolie?

Vanaf deze maand ligt Olijfolie: het naslagwerk (€25,99 – Uitgeverij Lannoo) van Wilma van Grinsven-Padberg in de winkel. Hét boek over olijfolie, inclusief verrassende recepten.

Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen