Bank Thee Deken 1000x1440

Energie besparen? 5 tips waar je nog niet aan had gedacht

Energie besparen kan natuurlijk heel makkelijk door de verwarming wat lager te zetten. Maar aan deze slimme tips heb je misschien nog niet gedacht.

Tijdens deze koude weken is het idee van de verwarming lager zetten misschien niet heel aanlokkelijk. Maar energie besparen kun je ook op andere manieren doen.

Energiebesparing

1. Zet de helderheid van je beeldschermen lager

Op welke helderheid staan de schermen van je tv, telefoon en tablet? Is dat standje zonnebank of gebruik je de donkere modus? Het energieverbruik van je tv en smartphone wordt voor een groot deel bepaald door de schermhelderheid (naast de hoeveelheid dataverwerking). Als je de helderheid van 100 naar 50 procent zet, scheelt dat al meer dan 30 procent in energieverbruik. Alle reden dus om je schermen op de donkere modus (‘dark mode’) te zetten en op een lage schermhelderheid: iets dat ook nog eens lekker rustig is voor je ogen. Stel ook in dat het scherm na korte tijd al in de stand-by modus gaat, en gebruik geen screensavers.

Vrouw Achter Bureau Met Laptop energie besparen

Besparen tips

2. Trek stekkers uit het stopcontact

Hoewel de stand-by modus handig kan zijn, is het vaak onnodig. Sommige apparaten zijn ‘sluipverbruikers’, zoals telefoonopladers, elektrische tandenborstels en stekkerdozen. Maar dus ook je tv en laptop(oplader). Trek de stekkers van de apparaten die je niet gebruikt uit de muur, om er zeker van te zijn dat er geen energie lekt. Of gebruik een bespaarstekker.

Besparing

3. Was zuiniger

Het is geen verrassing dat de wasmachine, droger en vaatwasser tot de grootste energieslurpers in huis behoren. Gooi jij al je kleding in de droger of alleen grote zaken, zoals je beddengoed? Ga na of je een deel van je was aan de lucht kunt laten drogen. Kies bij het wassen voor een lage temperatuur, waarbij je om de vijftien wasbeurten op minimaal 60 graden wast om bacteriën te doden. Zorg dat de wasmachine en vaatwasser altijd helemaal vol zijn als je wast. Je bespaart op die manier zomaar een paar extra wasbeurten. Besparing op alle beetjes helpt op jaarbasis echt.

Lees ook: met deze tien tips bespaar je honderden euro’s

Wasmachine energie besparen

Energie besparing

4. Kleed je huis aan

Of je nu dubbel glas hebt of niet, kou kruipt je huis binnen via de ramen en deuren. Een vloerkleed, dikke gordijnen en tochtstrips zorgen ervoor dat je meer warmte vasthoudt in huis. Trek daarbij een warme trui aan en je kunt met een gerust hart de verwarming een paar tikken lager zetten. Met energie besparen kun je vaak veel geld besparen.

Extra inkomsten

5. Verdien meer geld

Gevalletje omdenken! Een andere manier om minder zorgen te hebben over de energieprijzen is door een hoger inkomen te hebben. Kijk eens kritisch naar je financiële situatie. Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Hoe denk jij na over geld? Heb je passieve inkomstenbronnen? Wat doe je met geld dat je over hebt? Laat je inspireren door financefluencers op social media en deze handige geld-tips.

Lees ook: 8 tips om je huis warm te houden zonder verwarming

Tip van de redactie

Toen Janneke van den Brink na een reorganisatie ineens op straat stond, voelde dat stiekem als een cadeautje. Het was namelijk hét moment om het roer om te gooien. Haar doel? Voorgoed stoppen met werken en binnen twee jaar financieel onafhankelijk zijn. In Financieel vrij vertelt ze hoe dat gelukt is en deelt ze haar zoektocht naar zingeving. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST EMMA VERWEIJ

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Janneke van den Brink