Geld bezuinigen

Zo word je rijker door simpelweg je mindset te veranderen

Heb jij weleens bloedeerlijk naar jouw geldzaken gekeken? Hoe voelde dat? Met een goede money mindset kun je op alle vlakken rijker worden in je leven.

Wat is een money mindset? Schaarste vs. overvloed

Jouw money mindset bestaat uit de bewuste onbewuste overtuigingen die jij hebt over geld, volgens de Amerikaanse ondernemer en auteur Marie Forleo. In grote lijnen zijn er twee manieren om naar geld te kijken, namelijk vanuit schaarste of vanuit overvloed. De zogenaamde scarcity mindset gaat ervanuit dat jij niet goed bent met geld, dat een ander het altijd beter heeft, dat jij geen invloed hebt op jouw situatie en dat je altijd moet vechten om te bereiken wat je wilt. De abundance mindset richt zich daarentegen op zelfvertrouwen, het openstaan voor kansen, het willen leren over geld en het geloof dat je altijd al genoeg bent. Je mindset bepaalt hoe jij omgaat met geld; hoe je verdient, spaart, uitgeeft en deelt. ‘Geld kan een bron van stress, angst en belemmering zijn, maar ook een prachtig middel om problemen op te lossen, gul te leven en de wereld te veranderen’, zegt Forleo op MarieForleo.com.

Laat geld voor je werken

Werken is verreweg niet de enige manier om geld te verdienen. Sterker nog, je inkomen kan een enorme groeispurt maken door steeds met lef kleine stappen te zetten. ‘Toen ik begon met overzicht creëren in mijn financiën, zat ik nog dik in de schulden. Niemand hielp me, gaf advies of handvatten. Ik begon gewoon, ging geregeld op mijn bek en na een tijdje ging ik resultaten zien. Eerst hele kleine en daarna steeds grotere’, zegt de Nederlandse finance influencer Renée Lamboo van Porterenee.nl op haar Instagram-account. Volgens haar bestaat er niet zoiets als ‘niet goed met geld kunnen omgaan’ en begin je gewoon bij het begin: je geldzaken op een rij zetten en vanuit daar kleine stappen ondernemen.

Verdiep je erin

Beleggen, investeren, sparen en andere handige geldzaken leer je niet per se op school. Voor wie er geen verstand van heeft, worden thema’s als de hypotheek, schulden aflossen, crypto’s en ETF’s al gauw wollig. Waar begin je? Met het lezen van een boek, het volgen van interessante money bloggers, of het volgen van een workshop bijvoorbeeld. Begin met lezen en ontdek vanuit daar wie en wat bij je past op jouw weg naar financiële happiness. Je hoeft niet meteen in álle thema’s te duiken. Start met één doel, bijvoorbeeld ‘100 euro overhouden aan het einde van de maand’ of ‘een start maken met beleggen’, en ga daar naar zoeken. Vanzelf bouw je een netwerk om je heen van informatie, kennis en inspiratie.

Laat je inspireren door anderen

Zoek mensen om je heen die je inspireren om anders naar je geld te kijken. Dat kan in het echt én virtueel, door bijvoorbeeld ‘financefluencers’ op Instagram te gaan volgen. Zij delen gratis hun kennis over hoe je slimmer met je vermogen kunt omgaan, ook als dat nu nog niet zo groot is.

Blondjesbeleggenbeter781x1200
Bestel hier

Durf over geld te praten

‘Het belangrijkst is dat we open zijn over geld. Zelfs in 2020 lijkt het alsof mensen nog makkelijker over seks durven praten dan over geld. Dat is toch zonde?’, zei Lamboo tegen het AD. Uit onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt zelfs dat we makkelijker over de invulling van een begrafenis praten dan over geldzaken. Net als seks houdt geld ons dagelijks bezig, dus waarom niet sommige geldzaken gewoon op tafel gooien? Van kennis delen word je niet armer. Peil bij vrienden en familie of ze er voor openstaan, en zo ja, ga het gesprek aan over hoe jullie salarissen onderhandelen, geld besparen of beleggen, bijvoorbeeld.

Tekst: Emma Verweij

EreadersEreaders

Tip van de redactie

BOSE 700 Draadloze noise cancelling koptelefoon
Bose700koptelefoon
Bestel hier
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen