Tips Om Je Huis Warm Te Houden Zonder Verwarming

8 tips om je huis warm te houden zónder verwarming

Stoken is duur. Voor iedereen die geen zin heeft om in een ijskoud huis te zitten, maar niet de verwarming wil aanzetten, heeft Santé een paar handige tips.

De verwarming wat lager zetten is het advies om energie te besparen. Maar hoe krijg je je huis dan warm? Met deze tips van Santé.

1. Kleed jezelf in laagjes

Als je het snel koud hebt, is het goed om veel laagjes over elkaar aan te trekken. Dit werkt beter dan alleen een warme trui omdat de lucht tussen de laagjes goed isoleert. Wedden dat je het gelijk veel warmer hebt als je niet 1 maar 2 T-shirts of hemden draagt? Hoe losser de kleding, hoe meer lucht er tussen de laagjes zit en hoe beter het isoleert.

Lees ook: hoe krijg je een vuile oven schoon?

2. Zorg voor frisse lucht

Zet in de ochtend twee ramen open zodat er frisse lucht in je huis kan komen. Een gezonde binnenlucht in huis is niet alleen beter voor jou, maar zorgt ook voor een warmer gevoel de rest van de dag.

Waarom Het Beter Is Om Met Een Open Raam Te Slapen Ook In De Winter Sante 1 11zon

Lees ook: zo veel kost 5 minuten douchen

3. Ga vroeg naar bed

Hoe kleiner de ruimte waarin je je bevindt, hoe warmer je het hebt. Sluit alle deuren in huis en trek je terug in de kleinste ruimte die nog gezellig te maken is, zoals je slaapkamer. Ga vroeg naar bed, zet eventueel een elektrische deken aan of gebruik ene kruik. Leg kussen om jezelf heen en je zult zien dat je het al snel warmer hebt.

Lees ook: waarom is het zo koud in huis?

4. Doe de gordijnen dicht

Doe zodra het gaat schemeren alle gordijnen dicht. Dus ook de gordijnen op kamers waar je niet vaak komt. Zo voorkom je dat koude lucht door het glas naar binnen dringt. Heb je een bovenverdieping, houd daar dan overdag de gordijnen dicht. Schijnt de zon volop? Doe ze dan open en laat het zonlicht je huis verwarmen.

5. Drink veel warme drankjes

Met een kop thee in je handen voel je jezelf echt warmer. Mag ook chocomelk zijn natuurlijk. En sla een warme deken over je benen, dat helpt echt enorm. Zelfs als je iets warms in je handen houdt, voel je je al warmer.

Chocolademelk

6. Blijf actief

Blijf veel bewegen. Draag ook binnenshuis een muts en loop heen en weer, maak je huis schoon, ga wandelen, zorg dat je lichaam in beweging blijft.

Wandelen Met App calorieën sante

7. Gebruik een elektrische deken of voetenwarmer

Een elektrische deken of voetenwarmer is goedkoper in het gebruik dan de CV. Je kunt je bed verwarmen met een elektrische onderdeken of er een kopen waarmee je op de bank kunt zitten. Er bestaan ook elektrische voetenwarmers, en zelfs rugwarmers en elektrisch verwarmde kussens.

Als je ook binnenshuis zorgt voor warme voeten en een warm hoofd, zul je de verwarming misschien niet aan hoeven te zetten. Kies wel voor echt warme sloffen. Die met schapenwol gevoerd zijn, zijn echt heerlijk warm weten wij uit ervaring. een extra fleece deken erbij en je hebt het ook zonder verwarming aan lekker warm.

8. Gebruik de oven

Bak je eigen brood. Met deze tip sla je twee vliegen in één klap. Je hebt goedkoop brood en de warmte uit de oven stroomt lekker de keuken of woonkamer in. Laat de ovendeur nadat je hebt gebakken open staan, dat geeft nog meer warmte.

Symbolen oven

Extra tip

Alleen als je nog ergens een vloerkleed hebt, of er gratis een kan vinden, is het een idee om die op de grond te leggen. Houten en stenen vloeren houden de warmte minder goed vast dan een kleed.

Lees ook: 8 slimme gewoontes van zuinige mensen

Tip van de redactie

Monzana elektrische deken

Elektrische Deken Monzana 500x350 1
Shop

TEKST SANTE ARCHIEF/ BRON WIKIHOW

BEELD GETTY IMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé