Zoveel Kost 5 Minuten Douchen

Zoveel kost 5 minuten douchen

Het overgrote deel van de Nederlanders weet niet hoe kostbaar en verspillend douchen is. Zoveel kost 5 minuten douchen.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 92 procent van de Nederlanders niet weet hoe kostbaar en verspillend douchen is. Wist je bijvoorbeeld dat 30 procent van alle energie in huishoudens wordt gebruikt om water op te warmen, vooral voor de dagelijkse douche? Dit warme water verdwijnt bijna direct weer in het riool. We gebruiken in Nederland ongeveer 128 liter drinkwater per dag, wat meer is dan de 50 liter die je volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nodig zou hebben.

Lees ook: doe deze 10 spullen dit jaar nog weg

5 minuten douchen

Volgens het CBS gebruiken we ruim een derde van ons drinkwater voor douchen. In tien jaar tijd zou een gemiddeld huishouden duizenden euro’s kunnen besparen door efficiënt hergebruik van warm water, een waterbesparende douchekop te gebruiken, minder warm of korter te douchen of door simpelweg minder vaak warm te douchen.

Vijf minuten douchen kost ongeveer 40 liter water en 0,3 m3 gas. Vijf minuten douchen kost – uitgaande van de huidige gas- en waterprijzen in Nederland – daarmee ongeveer 50 cent per douchebeurt. In een gezin van vier mensen die elke dag warm douchen is dat 2 euro per dag, oftewel 730 euro per jaar aan warm douchen.

Douchende pubers

Stel dat je een douchende puber in huis hebt, die twee keer per dag een half uur onder de douche staat. Dan kost je dat in 18 jaar bijna veertigduizend euro! Dat is misschien de reden waarom je ouders vroeger riepen dat je onder de douche vandaan moest komen. 5 minuten douchen was dus goedkoper.

Tekst Santenl/ Manon Daelmans, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Alles wat je volgens de selfmade miljonair Oeds-Jan Postma nodig hebt, is de zelfdiscipline om niet na elke commercial naar de winkel te rennen en een handige manier om je vermogen te laten groeien. Hoe je dat aanpakt, lees je in dit boek.Oeds-Jan Postma