Placeholder

Tips voor vroeg opstaan

Kun jij ’s ochtends je bed niet uit komen? Ben je een echt avondmens? Enkele tips op een rij.

1. Sta altijd op hetzelfde tijdstip op
Je lichaam went er, na ongeveer een maand, aan als je iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaat. De kans op verslapen wordt hierdoor een stuk kleiner. (De eerste tien dagen zijn het moeilijkst!)

2. Zet je wekker ver van je bed
Slimme truc! Nu moet je al je bed uit als je wekker gaat. Je traint jezelf op deze manier om snel(ler) op te staan.

3. Niet snoozen
Snoozen is uit den boze. Blijven liggen en tien keer op de snoozeknop indrukken, heeft dus geen nut. Het maakt het alleen maar lastiger om op te staan. Bovendien is de kwaliteit van je rust tijdens het snoozen niet goed.

4. Laat zonlicht binnen
Licht stimuleert de aanmaak van dopamine, waardoor je meer energie krijgt. Dit geldt alleen voor zonlicht, dus doe zo snel mogelijk de gordijnen open zodra je wakker bent.

5. Organiseer een ochtendritueel
Routine is makkelijk aan te leren en dat is wat je ’s ochtends nodig hebt. Organiseer je eigen ochtendritueel en ontdek hoe de dingen soepeler verlopen als je ze op de automatische piloot doet.

6. Focus op de ochtend
Veel mensen gaan altijd rond hetzelfde tijdstip naar bed, maar dat is juist de foute manier. Focus je op het tijdstip wanneer je opstaat, in plaats van op het tijdstip waarop je gaat slapen. Ga gewoon slapen wanneer je moe bent, maar sta elke dag op dezelfde tijd op!

(