Placeholder

Anticonceptie voor alleenstaanden

Je bent alleenstaand en pilmoe. Is het tijd voor een ander anticonceptiemiddel? Santé heeft voor- en nadelen van verschillende anticonceptiemethoden op een rijtje gezet.

De pil
Niet doen: Je krijgt een grote hoeveelheid hormonen binnen en je moet er iedere dag aan denken.
Wel doen: De pil is een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Daarnaast kun je bloedverslies makkelijk reguleren.

Condoom
Niet doen: Het verpest kan de sfeer verpesten in the heat of the moment.
Wel doen: Een condoom beschermt tegen soa's, wat vooral bij wisselende seksuele contacten van belang is. Er zijn bovendien genoeg creatieve manieren om een condoom de sfeer niet te laten verpesten.

Hormoonspiraaltje
Niet doen:
Zoals de naam al zegt, maakt het hormoonspiraaltje gebruik van hormonen. Verder kan het plaatsen erg pijnlijk zijn, vooral als je nog geen kinderen hebt.
Wel doen: Je hoeft na plaatsing van een hormoonspiraaltje vijf jaar lang nergens aan te denken.

Pessarium
Niet doen: Een pessarium is lastig in te brengen. Mocht je uiteindelijk toch geen geslachtsgemeenschap hebben, moet je het pessarium er ongebruikt weer uithalen. Beetje jammer…
Wel doen: Je brengt een pessarium twee uur voor de seks in. Alleen op dat moment hoef je ergens aan te denken. Daarnaast ben je vrij van extra hormonen.

Meer weten?
Meer voor- en nadelen van deze en andere anticonceptiemiddelen vind je in het aprilnummer van Santé. Met ook: ga je als je gezin compleet is terug naar je oude anticonceptie-aanpak of is het tijd om het helemaal anders te doen? Lees het in het dossier vanaf pagina 12.