Verliefd Op Een Ander

Stiekem verliefd op een ander

In mijn praktijk spreek ik met regelmaat mensen die in een fijne relatie zitten en toch verliefd zijn geworden op een ander, vertelt relatietherapeut Jolien. “Volledig in de wolken en in gewetensnood komen ze bij mij, op zoek naar hulp. Nadat ze hun verhaal hebben verteld, stel ik bijna altijd de vraag: ‘Kan het ook allebei tegelijkertijd?”

Met gefronst voorhoofd en een verwarde blik wordt er dan meestal terug gestaard. ‘Zou het kunnen dat je bij je partner blijft én de verliefdheid verder exploreert? Is dat mogelijk binnen jullie relatie?’. Meestal is het antwoord een gedecideerd: ‘Nee!’ Verliefd op een ander brengt verwarring.

Maar soms, zie ik ineens een licht aangaan. Een nieuw idee, nieuwe mogelijkheden. ‘Waarom ook eigenlijk niet?!

Regels

Doorgaans beginnen we aan een relatie, zonder duidelijke afspraken te maken over de do’s en don’ts. Toch zijn de regels voor iedereen helder; blijf een beetje je best doen, geef het aan als iets niet goed voelt, niet liegen of bedriegen en niet opzettelijk kwetsen, de ander niet afvallen in het openbaar en geen nare dingen zeggen over elkaars ouders (ook al is het waar!), geen gevoelige informatie delen met anderen (zoals naaktfoto’s online zetten!), maar vooral… de állerbelangrijkste regel… NIET VREEMDGAAN!

Verliefd op een ander

Maar wat nu als de ruimte die de relatie biedt te krap wordt? Als je gek bent op je partner en tegelijkertijd tot over je oren verliefd op een ander… De meeste mensen kiezen er dan voor om de relatie te verbreken óf om bij hun partner te blijven en de grenzen van de relatie te respecteren. Vreemd echter, dat de grenzen zelf bijna nooit ter discussie worden gesteld. Terwijl, wie heeft dat lint daar eigenlijk gespannen? En waarom staat dat paaltje niet iets verderop of juist dichterbij? Kan je niet beter samen met je partner bespreken welke do’s en don’ts voor jullie acceptabel zijn?

Andere relatievormen

Gelukkig wordt er ook geëxperimenteerd met andere relatievormen, zoals ‘open’ relaties (waarbij je afspreekt dat je seks met anderen mag hebben) of polyamorie (waarbij je meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd kan aangaan). Maar belangrijker lijkt het mij om gedurende je gehele relatie de regels waarmee jullie zijn begonnen kritisch te blijven bekijken en desnoods verrotte paaltjes uit de grond te halen en ergens anders nieuwe neer te zetten. Je verandert immers je hele leven. Je partner, jullie relatie en ieders behoeften veranderen ook. Er zijn oneindig veel smaken en vormen… jullie bepalen wat past!

Beeld: Gettyimages

Meer over Jolien

jolien

Jolien Spoelstra is GZ-psycholoog en gespecialiseerd als seksuologe en relatietherapeut.

In haar praktijk, Move for Motion, praktijk voor psychotherapie, behandelt zij mensen met relatieproblemen, seksuele problematiek, angst, depressie en trauma.

Geïnspireerd door haar eigen ervaringen en de ontmoetingen in haar praktijk, schrijft zij columns over relaties, liefde, lust en seks. Kijk ook eens op:  www.moveformotion.nl

BESTEL HIER