het geheim van een goede relatie

Dit is het geheim van een goede relatie

Het geheim van een goede relatie is dat je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Dat is de kracht van kwetsbaarheid in liefdesrelaties en vriendschappen.

Wat is het geheim van een goede relatie? Onderzoekers die een studie maken van de liefde, zoals de Amerikaanse liefdespsycholoog John Gottman, maken verschil tussen romantische liefde en volwassen liefde. In de eerste romantische fase, wanneer je vaak heel erg verliefd bent, laat je vaak veel van jezelf zien.  Je stelt jezelf kwetsbaar op en geeft heel veel persoonlijke informatie. Hoe meer je je open stelt, hoe sneller er een gevoel van intimiteit ontstaat. Dat is het geheim van een goede relatie.

Lees ook: de kracht van kwetsbaarheid

Maar om die liefde vervolgens echt tot ontwikkeling te laten komen moet je je kwetsbaar blijven opstellen. En dat is eng, zegt de Amerikaanse relatietherapeute Mira Kirshenbaum. Ze heeft al heel veel boeken over het geheim van een goede relatie geschreven. Daarin legt ze uit dat de meeste mensen het moeilijk vinden om hun ware zelf te laten zien. De kans dat anderen je afwijzen als je je ware zelf laat zien kan zo pijnlijk zijn, dat het soms veiliger is om jezelf te verstoppen achter een ‘masker’.

‘De kans dat anderen je afwijzen als je je ware zelf laat zien, kan pijnlijk zijn.’

Om je ware zelf te laten zien en je dus kwetsbaar op te stellen, zo zegt Kirshenbaum, moet je jezelf eerst accepteren. Dat betekent ook je minder mooie kanten. Ze geeft een leuke metafoor om mensen daarbij te helpen. ‘Stel dat iemand je een heel eiland cadeau doet, met een huis erop en een boot om van en naar het eiland te gaan. En stel dat het eiland niet helemaal ideaal zou zijn. Misschien is het er te heet in de zomer. Of zwermt het er van de muggen. Misschien moet het huis verbouwd worden. Wellicht lekt de boot. Zou je het cadeau accepteren? Natuurlijk zou je dat doen. Je zou er direct van houden en alles accepteren.’

Lees ook: dit zijn de vier slechtste redenen om te trouwen

Vriendschap

Jezelf kwetsbaar opstellen en je ware zelf te laten zien, gaat ook op in vriendschappen. Jezelf met open vizier aan de ander laten zien en niet bang zijn dat die ander je daarna afwijst. Je harnas wegdoen en zeggen: kijk dit ben ik, met al mijn fouten en onhebbelijkheden, angsten en trauma’s. Alleen dan kun je echt intiem met iemand zijn. We zijn namelijk niet bang voor intimiteit, we zijn bang om onszelf kwetsbaar te maken en aan een ander te laten zien hoe kwetsbaar we zijn. En dat is nodig voor een gezonde relatie.

Lees ook: 7 dingen die je herkent als je vrienden bent

vrienden valentijnsdag goede relatie

Tekst MANON DAELMANS

Beeld Getty Images


De kracht van kwetsbaarheid
Klik hier

Lees ook

10 vragen die je kunt stellen tijdens een eerste date

We doen moeite voor elkaar dankzij het latten

Opnieuw verliefd worden? Stel je partner deze 36 vragen.

Gerelateerde artikelen