Tantra Seks

Wat doe je eigenlijk bij tantra? 8 weetjes

Nee, tantra is niet alleen seks. Het is een spirituele traditie die zijn oorsprong vindt in India en zich richt op het bereiken van spirituele verlichting en persoonlijke groei door middel van onder andere meditatie, ademhalingsoefeningen, visualisaties, rituelen en ook seks.

Het woord tantra komt van het Sanskriet en kan worden vertaald als “weefsel” of “draad”, wat suggereert dat tantra verschillende aspecten van het leven met elkaar verbindt om een holistische benadering van spiritualiteit te creëren.

In de westerse wereld is tantra vaak geassocieerd met seksualiteit vanwege de nadruk op het ervaren van verbinding en extatische ervaringen. Tantra omvat inderdaad ook seksuele praktijken, maar deze maken slechts een deel uit van een bredere filosofie die gericht is op het ontwikkelen van bewustzijn, liefde en verbinding met het goddelijke, met elkaar en met de wereld om ons heen.

Tantrische stromingen kunnen verschillende aspecten van het menselijk bestaan omvatten, zoals de fysieke, emotionele, mentale en spirituele dimensies, met als doel het ontwikkelen van zelfbewustzijn, acceptatie en het ervaren van diepere niveaus van geluk en vervulling. Tantrische beoefeningen variëren sterk, afhankelijk van de traditie en de leraar, en kunnen zowel individueel als in groepsverband worden beoefend.

1. Tantra gaat niet alleen over seks

Hoewel velen het alleen daarvan kennen, gaat tantra dus niet alleen over seks. Bij tantra wordt op een bewuste, liefdevolle manier (seksuele) energie opgewekt.Je leert te genieten van elk moment en ontdekt jezelf en eventueel je partner op een dieper niveau. In de Vijñāna Bhairava Tantra, een oud tantrisch geschrift, staan 112 oefeningen. Daarbij leer je te vertragen en met aandacht al je zintuigen te gebruiken. Slechts vijf van die oefeningen gaan over seks. Dus ja, seks ís een onderdeel van tantra, maar niet de essentie. Het gaat over bewustzijn creëren en verbinding voelen. En het richt zich op persoonlijke groei, door bijvoorbeeld meditatie, yoga, dans en energiewerk.

Lees ook: Wat is het verschil tussen yoga en pilates?

seks masturberen vrouw ander orgasme seks

2. Tantra komt uit het oude India

De oorsprong van tantra ligt in het oude India, waar het zo’n vijfduizend jaar geleden ontstond als een spirituele en filosofische stroming. Het wordt vaak gelinkt aan het hindoeïsme en boeddhisme en maakt deel uit van de yogatraditie. Maar of je nu aan hindoeïstische tantra, boeddhistische tantra of neotantra – de bij ons in het westen bekende variant – doet, er is altijd één gemeenschappelijk doel: spirituele groei en zelfrealisatie.

3. Tantra kan ook prima in je eentje

Tantracursussen zijn vaak voor koppels. Toch is het niet per se nodig met iemand anders tantra te beoefenen. In deze filosofie is verbinding het belangrijkst, allereerst met jezelf. In de witte tantra draait het zelfs volledig om het individu. Een tantra- oefening die je prima in je eentje kunt doen, is de ‘inner smile’, een meditatieve body- scan. Met deze oefening pak jij een mini- me-time-momentje tijdens je dag, om in plaats van te fronsen te lachen naar jezelf. Bij deze oefening scan je alle stukjes van jouw lichaam en beeld je je in dat je ernaar kijkt met een liefdevolle glimlach. Zo stuur je als het ware een glimlach naar elk deel van je lichaam. Deze meditatie komt van taoïstische grootmeester Mantak Chia en kun je op elk moment van de dag doen.

Tantra 2

4. Tantra is er in vele vormen

Tantra kent van oorsprong drie verschillende vormen: de witte, rode en zwarte variant. Witte tantra wordt gezien als de meest spirituele vorm en is gericht op meditatie en verlichting. Beoefen je witte tantra? Dan bewandel je een spiritueel pad, waarbij je werkt met ademhaling, mantra’s en vele andere meditatie- technieken die uiteindelijk moeten leiden tot de zogenaamde ‘verlichting’. Daardoor kun je volgens de tantraleer het dagelijks leven bewuster en met meer plezier beleven, in plaats van op de automatische piloot.

Rode tantra kenmerkt zich door passie en sensualiteit in de breedste zin van het woord. Daar waar de witte tantra zich met name op het individu richt en zich onthoudt van seksuele rituelen, richt de rode tantra zich vooral op koppels en thema’s als voelen, doorvoelen, seksuele en sensuele passie. In deze vorm ga je aan de slag met lichaamswerk, aanrakingen en rituelen. In het westen zien we vaak een combi- natie van witte en rode tantra. Die noemen we roze tantra.

Tot slot is er de zwarte tantra, een minder liefdevolle en meer ‘kinky’ variant. Deze tantra gaat over het ontdekken van je duistere kanten. Dat vertaalt zich in de praktijk bijvoorbeeld in sm of bondage. Niet iets voor iedereen, maar interessant voor mensen die op zoek zijn naar hun schaduwkanten of meer willen leren over vertrouwen en overgave.

Lees ook: 3 vragen over tantra

5. Tantra is een vorm van meditatie 

Tantrameditaties brengen je geest tot rust. Ze ruimen gedachten op die je niet meer helpen en maken plaats voor positieve en liefdevolle gedachten. Daarnaast trainen deze meditaties je om aandachtig te zijn en de kracht van je hart te gebruiken. Hierdoor verwacht je minder en geniet je makkelijker van het moment. Er zijn tantrameditaties die je prima in je eentje kunt doen, zoals de ‘inner smile’ en er zijn tantrameditaties die je als koppel kunt doen om de emotionele band tussen jou en je partner sterker te maken. Elkaar diep en lang in de ogen kijken is zo’n simpele meditatieoefening.

Hierbij kom je tegenover elkaar zitten en kijk je elkaar vijf minuten lang in de ogen zonder te praten. Je mag elkaar aanraken of vasthouden, maar dat hoeft niet. In het begin voelt het misschien onnatuurlijk, maar naarmate de tijd verstrijkt, sluit je je beetje bij beetje af voor de buitenwereld en wordt de verbinding tussen jou en je partner sterker. Gewoon eens proberen!

6. Tantra brengt hoofd, hart en lichaam met elkaar in balans

Wie tantra beoefent, is voortdurend bezig met het in balans brengen van lichaam en geest. Je mediteert en keert vaker bewust naar binnen, waardoor je meer innerlijke rust kunt ervaren. Daarbij ben je bij tantraoefeningen vaak bezig met je ademhaling. Dat zorgt voor ontspanning, waardoor je minder snel stress ervaart. Je komt sneller uit je hoofd, in je lichaam. En je wordt je bewuster van je zintuigen, je ademhaling en van waar het in je lichaam blokkeert en waar het stroomt. Precies die verbinding tussen hoofd, hart en lichaam helpt jou niet alleen minder gestrest, maar ook authentieker en sterker te zijn. Mooi meegenomen: tijdens tantraoefeningen zouden gelukshormonen worden aangemaakt die gevoelens van angst en depressie tegengaan.

Tantra 3

7. Tantra hoeft niet bloot

In tantra staan al je zintuigen centraal. Dus niet alleen voelen, maar juist ook ruiken, proeven, horen en zien zijn volgens tantrabeoefenaars even intiem als aanrakingen. In de tantra richt jij je op al die zintuigen voor meer bewustzijn. Dat helpt je contact te maken met jezelf en de wereld om je heen. Je kunt dus tantrisch eten, lopen, fietsen en werken als je wilt. Allemaal met kleren aan en zonder dat iemand anders het doorheeft.

8. Tantra heeft een positieve invloed op je liefdesleven

Tantra belooft je liefdesleven beter te maken. In de westerse wereld draait seks vaak om vaker, sneller en harder, met het orgasme als doel. We zitten te veel in ons hoofd: heeft hij of zij het wel naar zijn zin? Is er een orgasme? Doen we het wel goed genoeg? Omdat we zo in ons hoofd zitten, blokkeren we veel opwinding. Leef je meer in het moment, dan kun je meer genieten van seks, leert de tantra ons. Tantraseks draait om diepe emotionele verbinding, spiritualiteit en bewustwording. Via tantraoefeningen komen jij en je partner op een dieper bewustzijnsniveau met elkaar in verbinding en kunnen jullie op elk moment met aandacht bij elkaar aanwezig zijn.

Lees ook: ochtendmeditatie waarom iedereen dat zou moeten doen

Tantra massage

In het tv programma Lang leve de liefde krijgt Sven een tantra massage. Bekijk hieronder gratis het fragment.

Tip van de redactie:

Ben je klaar voor het leukste en spannendste cadeau van het jaar? Met 24 spannende verrassingen om van te genieten, is deze erotische adventskalender ongetwijfeld het meest opwindende cadeau om te krijgen of te geven. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST CRISSY MULDER
BEELD GETTY IMAGES