Tantra

3 vragen over tantra

Huh? Tantra? Dat is toch een vorm van seks? Maar is dat eigenlijk wel zo? Santé beantwoordt 3 vragen over tantra.

Wat is tantra eigenlijk?

Tantra is een oude Indiase spirituele stroming, waarvan de oorsprong ongeveer vijfduizend jaar teruggaat. De essentie is: verzet je niet tegen de levensenergie die door je lichaam stroomt, maar werk ermee. Dit doe je door ja te zeggen tegen alles wat je ervaart, vanuit openheid en nieuwsgierigheid. Elk moment opnieuw, terwijl je daarbij in verbinding blijft met jezelf en je omgeving. Dat lijkt misschien makkelijk, maar om die subtiele energie te voelen, is innerlijke rust belangrijk.

Mensen zijn vaak haastig en duwen negatieve gevoelens weg. Verlangens moeten direct worden ingevuld. Als je tantra beoefent, vertraag je en zet je je voelsprieten uit. Zo ontdek je diepte in alles wat je doet, en kom je er bijvoorbeeld achter dat een verlangen op zichzelf ook al een fijn gevoel is, zonder dat je er iets mee hoeft te doen.

Lees ook:Tips om je natuurlijke energie te benutten’

Tantra, dat is toch een vorm van seks?

Vaak wordt tantra geassocieerd met seks en dat is op zich niet vreemd, want de levensenergie die je in tantrische oefeningen oproept, is een seksuele energie. Toch gaat tantra niet over seks zoals wij die in het westen kennen: gericht op fantasieën en een climax. Als je de subtielere tantrische energie leert onderscheiden, kun je die ook inzetten voor bijvoorbeeld een creatief project en je algehele levenslust.

Kun je tantra ook beoefenen als je geen partner hebt?

Ja, juist. Ook als je geen partner hebt, is het waardevol om je levensenergie te laten stromen, en om te onderzoeken wie je werkelijk bent.

In het april-nummer van Santé kun je het verhaal lezen van journalist Annemijn die samen met haar vriend een tantraworkshop heeft gevolgd.

Bron: Santé april 2020, tekst: Annemijn Vaandering

Gerelateerde artikelen