Vrouw Ligt Op Grond Voor Yoga Nidra Oefening

Hoe Yoga Nidra je energie geeft alsof je uren hebt geslapen

Stel je voor dat je in slechts 10 minuten de rust en verfrissing van een halve nacht slaap kunt ervaren. Yoga Nidra maakt dit mogelijk. Hoe werkt dat precies?

Wat houdt Yoga Nidra in?

Yoga Nidra, ook bekend als de yogi slaap, is een vorm van geleide meditatie die je in een diepe staat van bewustzijn brengt terwijl je volledig ontspannen blijft. Het is een techniek waarbij het lichaam slaapt, maar de geest wakker en alert blijft. Door specifieke instructies te volgen, bereik je een staat tussen slapen en waken in, wat zorgt voor diepe ontspanning en regeneratie.

Hoe slaap inhalen met yoga Nidra?

In de drukke wereld van vandaag is goed slapen soms een uitdaging. Door jezelf slechts 10 minuten per dag aan deze vorm van yoga te wijden, kun je de effecten van slaaptekort verminderen. Het verlaagt stressniveaus, verbetert je slaapkwaliteit en geeft je energie alsof je uren hebt geslapen.

Ochtend Meditatie Wat is het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra? Is Yoga Nidra gezond?

Wat is het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra?

Hoewel zowel meditatie als deze vorm van yoga gericht zijn op het kalmeren van de geest, ligt de focus bij Yoga Nidra op het bereiken van een staat van diepe slaap waarin je bewustzijn actief blijft. Bij meditatie concentreer je je meer op het moment en probeer je gedachten en gevoelens zonder oordeel te observeren.

Lees ook: 5 beste stoel yoga oefeningen voor thuis of op je werk

Is Yoga Nidra gezond?

Ja, absoluut. De voordelen van Yoga Nidra zijn veelzijdig. Het vermindert stress en angst, verbetert de slaapkwaliteit, verhoogt de concentratie en kan zelfs helpen bij het verlichten van chronische pijn. Het is een toegankelijke vorm van ontspanning die iedereen, ongeacht leeftijd of fitnessniveau, kan beoefenen.

Hoe vaak Yoga Nidra per dag? Hoe doe je Yoga Nidra?

Hoe vaak Yoga Nidra per dag?

Voor de meeste mensen volstaat één sessie per dag. Deze sessie kun je het beste inplannen op een moment dat voor jou werkt, bijvoorbeeld voor het slapengaan of juist bij het opstaan. Regelmaat is hierbij belangrijker dan frequentie.

Hoe doe je Yoga Nidra?

Begin met een comfortabele plek te vinden waar je ongestoord kunt liggen. Gebruik een matje en eventueel een deken. Sluit je ogen en volg de stem van een geleide Yoga Nidra-sessie. Deze vind je bijvoorbeeld op YouTube. Laat je leiden door de instructies en geef je over aan de ontspanning. Zo simpel is het eigenlijk.

Tip van Santé

Ervaar diepe ontspanning met Yoga Nidra, een effectieve techniek waarbij lichaam en geest pendelen tussen ontspanning en halfslaap. Geschikt voor iedereen, biedt het rust, focus en energie. Ontdek dit boek met praktische oefeningen op cd. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Lees ook: Ochtend meditatie: waarom iedereen dat zou moeten proberen

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker