Placeholder

Samen slapen en toch genoeg nachtrust

Je hoort steeds vaker dat koppels niet samen slapen om hun nachtrust te verbeteren. Niet iedereen wil dat en niet iedereen heeft er de ruimte voor. Met deze tips slaap je samen en verbeter je je nachtrust.

Probleem 1: Je slaapt naast een woeler of dekendief.
Oplossing: Twee losse matrassen kunnen ervoor zorgen dat je de bewegingen van je partner een stuk minder voelt. Allebei een aparte deken kan ook een optie zijn. Of kies voor een deken die een stuk breder is dan het bed, zo heb je meer deken voor het gevecht om de lakens begint.

Probleem 2: Je partner snurkt.
Oplossing: Snurken komt vaker voor als je op je rug slaapt. In sommige gevallen helpt het om je partner een duw te geven zodat hij op zijn zij ligt. Wanneer het huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes niet helpen, kun je een bezoek brengen naar de huisarts. Soms wordt snurken veroorzaakt door een apneu.

Probleem 3: Jij slaapt het liefst in de winter nog met het raam open, terwijl je partner de verwarming gerust aan laat staan.
Oplossing: Kies voor een temperatuur ergens in het midden. De één kan een warmere pyjama dragen, terwijl de ander misschien onder een dunnere deken kan slapen. Een groter bed helpt ook om het wat kouder te hebben: je hebt dan minder last van elkaars lichaamstemperatuur.

Probleem 4: Jullie gaan op andere tijden naar bed en staan op verschillende tijden op.
Oplossing: Praat erover en maak afspraken. Degene die als laatst naar bed gaat, kan zich bijvoorbeeld omkleden in de badkamer en daarna zo stil mogelijk naar bed gaan. Degene die als eerst opstaat, kan stoppen met snoozen. Ga af en toe tegelijk naar bed om samen te knuffelen, of meer.

Probleem 5: Je partner valt het liefst in jouw armen in slaap, maar jij kunt alleen slapen las je ruimte hebt.
Oplossing: Zorg dat degene die ruimte nodig heeft, makkelijk kan wegdraaien. Lig tegen elkaar aan tot de knuffelaar slaapt en ga daarna op je eigen helft liggen.

Waarom slapen we samen?

Beeld: Shutterstock