Placeholder

Oversteken gevaarlijk voor kids met ADHD

Kinderen met ADHD lopen extra risico bij het oversteken, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Alabama onder leiding van onderzoeker Despina Stavrinos.

Links, rechts, links… En oversteken. Helaas voor kinderen met ADHD een lastige opgave. Doordat de kids te snel willen oversteken en slecht kunnen inschatten hoe lang het duurt voordat ze aan de overkant zijn, lopen ze een extra risico bij het oversteken.

Het onderzoek
Wetenschappers van de universiteit van Alabama onderzochten de manier van oversteken van 78 kinderen tussen de 7 en 10 jaar in een gesimuleerde straatomgeving met verkeer uit beide richtingen. Alle kinderen wachtten met oversteken en keken eerst keurig naar beide kanten, maar bij de 39 kinderen met ADHD ging het vaker bijna fout in hun interactie met het verkeer.

De kinderen met ADHD namen duidelijk een minder grote ‘veiligheidsmarge’ om heelhuids aan de overkant te komen en hielden soms nauwelijks tijd over om de stoep op te stappen. Volgens Stavrinos duidt dit op een verminderde aanleg in het plannen en uitvoeren van taken.

Het blijkt dat meeroken op jonge leeftijd zorgt voor gehoorverlies in de tienerjaren >

Medicijnen?
Er is (nog) niet onderzocht of een behandeling met ADHD-medicatie de kinderen helpt om hun veiligheid op straat te verbeteren. In eerdere studies is wel aangetoond dat medicatie de rijvaardigheid van volwassenen met ADHD kan verbeteren.

(