Zó krijg je meer energie
17 oktober 2022
Voel je je futloos, slap en lusteloos? Dan kun je wel een boost gebruiken! Met deze 4 tips van leefstijlcoach Meijke van Herwijnen krijg je meer energie.
Oplossing 1: een koude douche
Wil je de dag goed en fris beginnen? Stap dan eens onder een koude douche. Uit onderzoek van het Throm- bosis Research Institute in Londen blijkt dat regelmatig een koude douche nemen (maximaal 20°C) zorgt voor een betere zuurstofopname in je lichaam. Hierdoor word je alerter en krijg je dus meer energie. Koud douchen zou bovendien een gunstig effect hebben op je weerstand, doorbloeding en stemming.
Hoe doe je dat?
Een koude douche als je net wakker bent, kan heftig zijn. Probeer het daarom rustig op te bouwen door in het begin alleen de laatste minuut (of seconden) de douche op een koudere stand te zetten. Probeer dit de dagen erna steeds iets eerder te doen, zodat je op een gegeven moment zonder moeite de koude douche in stapt.
Lees ook: ‘Deze simpele oplossing helpt tegen een energiedip‘
Oplossing 2: energie-ontbijt
Zodra je wakker wordt, heeft je lichaam voeding nodig om energie te krijgen. Plan daarom ’s ochtends meer tijd in zodat je een voedzaam ontbijt voor jezelf kunt klaarmaken. Probeer daarnaast regelmatig te variëren met je voeding en niet elke dag hetzelfde te eten.
Hoe doe je dat?
Begin je dag met een groot glas water. Hierdoor wordt je bloed dunner en versnelt het transport van zuurstof en voedingsstoffen. Maak vervolgens een ontbijt met veel eiwitten, zoals een bakje (magere) yoghurt met vers fruit of een omelet met spinazie en tomaat. Eiwitten zorgen voor energie. Ook het eten van onbewerkt en ongekookt voedsel kan helpen je energieniveau op peil te houden, doordat er minder afvalstoffen in zitten.
Oplossing 3: (ochtend)wandeling
Uit onderzoek van de University of Georgia blijkt dat drie keer per week bewegen je energieniveau verhoogt met twintig procent. Leefstijlcoach Meijke van Herwijnen: “Als je langdurig hetzelfde doet (zo’n anderhalf tot twee uur), wordt een deel van je lichaam moe. Wissel dus verschillende activiteiten af, zo kan dat deel van je lichaam herstellen en zit je daarna weer vol energie.”
Hoe doe je dat?
Begin je dag met een stevige wandeling. Jezelf in het zweet werken in de sportschool is niet per se nodig; uit hetzelfde onderzoek van de University of Georgia blijkt dat je door een ochtendwandeling meer energie krijgt dan wanneer je die ochtend intensief zou hebben gesport. Daarnaast zorgt daglicht voor de productie van cortisol in je hersenen. Cortisol levert op zijn beurt weer glucose, de brandstof die je energie geeft.
Oplossing 4: structuur
Zorg voor meer structuur in je dagelijks leven. “Tijd voor jezelf vrijmaken is niet iets waar je ‘hopelijk nog aan toe komt vandaag’. Juist als je het druk hebt of veel wilt doen, heb je gezonde gewoontes nodig. Deze zorgen ervoor dat je zowel lichamelijk als geestelijk genoeg conditie hebt om te presteren”, vertelt Van Herwijnen.
Hoe doe je dat?
Als je je energiepatroon kent, kun je hier handig gebruik van maken. Van Herwijnen: “Plan je zwaarste of moeilijkste taak op je energiekste moment. Het is zonde om je beste momenten te gebruiken voor e-mails beantwoorden of opruimen. Rond je je moeilijkste taak tijdig af, dan krijg je bovendien een tevreden gevoel en dus nieuwe energie.”
Bron: Santé archief, tekst: Mara Ruijter