hoe goed is koud douchen voor je? Santé magazine Hoe te beginnen met koud douchen?

9 redenen waarom je echt koud zou moeten douchen

Hoe goed is koud douchen voor je? Een warme douche is natuurlijk heel lekker, maar het nemen van een koude douche heeft heel wat voordelen. Wij hebben daarom de voordelen voor je op een rijtje gezet zodat jij misschien wel overweegt om vaker onder de koude kraan te stappen.

Is het niet een leuke challenge om elke dag een ijskoud bad te nemen, in zee te zwemmen of koud te douchen? Release your inner Wim Hof.

1. Het helpt je sneller herstellen na het sporten

De kou helpt een reactie van bloedvaten opwekken waardoor ze versmallen. Hierdoor stroomt het bloed in de richting waar het het meest nodig is, zoals je vitale organen. Het bloed wordt daarom naar je hart geduwd

2. Het geeft je mentale gezondheid een boost

Het nemen van een koude douche voor twee tot drie minuten, een of twee keer per dag kan volgens onderzoek helpen bij het verlichten van symptomen van depressie. Hoe? Uit het onderzoek bleek dat de blootstelling aan de kou het sympathische zenuwsysteem activeert en veel elektrische impulsen naar je hersenen stuurt.

3. Koud douchen kan pijnverzachtend werken

Er is een reden waarom je een blessure vaak moet ijzen: kou kan een verdovend effect hebben én voorkomt zwelling. De kou zorgt namelijk voor het samentrekken van je bloedvaten, waardoor er minder snel zwelling ontstaat. Daarnaast vertraagt het de snelheid van de pijnsignalen die naar je hersenen worden gestuurd. Het resultaat? Minder pijn én minder zwelling!

4. Het kan je immuunsysteem een boost geven

Als je vaker koud doucht is de kans groot dat je je 29% minder vaak ziek hoeft te melden! Uit een recent onderzoek bleek dat als je warm douchen afwisselt met 30-90 seconden koud water, je je minder vaak ziek meldt dan als je alleen met warm water douchet. Door koud water te gebruiken gaat je metabolische snelheid omhoog…

5. Het kan je helpen afvallen

Wanneer je aan kou wordt blootgesteld, versnelt je metabolisme en wordt de samenstelling van je darmbacteriën aangepast. Hierdoor kan je sneller afvallen. Ook kan een koude douche ‘bruin’ vet activeren, een vetsoort die helpt warmte te genereren in je lichaam door calorieën te verbranden. Let wel op: koud douchen staat niet garant voor afvallen, daar zal je zelf ook voor moeten werken.

6. Het kan ervoor zorgen dat je alerter bent

Deze is vast niet verrassend: het verschil in temperatuur kan nogal een schok voor je lichaam zijn. Hierdoor komt je lichaam in de stress-stand te staan, waardoor de fight or flight response wordt geactiveerd, waardoor je een stuk alerter bent. Ook heeft je lichaam meer zuurstof nodig door de schok van de koude temperatuur en ga je sneller ademhalen: allemaal tekenen dat je alerter bent.

Wat is een sulfaatvrije shampoo? Is Sulfaatvrije shampoo beter voor je haar?

7. Het kan je huid verbeteren

Koud water is goed voor je huid! Slechts je gezicht wassen met koud water na het schoonmaken van je gezicht kan je een stralende huid geven. Onze huidporiën krimpen om je lichaamstemperatuur vast te houden, waardoor de textuur en uitstraling van je huid verbetert. Daarnaast helpt kou ook om ontstekingen tegen te gaan, waardoor je minder snel last krijgt van puistjes. Score!

8. Het kan je helpen stress onder controle te krijgen

Voor een onderzoek werden deelnemers een uur lang in water van 14 graden Celsius geplaatst – extreem, maar wel effectief: de ervaring van het koude water deed het cortisolgehalte (het stresshormoon) in het lichaam van de deelnemers afnemen. Nu snappen we natuurlijk heel goed dat je niet een uur lang onder een koude douche gaat staan, maar we geloven er sterk in dat ook een paar minuten per dag onder de koude douche effect heeft op je cortisolgehalte. Het is in ieder geval de moeite waard om het te proberen!

9. Het kan de gezondheid van je hart helpen verbeteren

Zoals we al eerder zeiden helpt een koude douche je bloedvaten samen te trekken. Om je organen warm te houden, blijft het bloed sterker rondstromen. Een betere bloedsomloop wordt geassocieerd met een betere hartconditie. Natuurlijk zorgt een lage temperatuur er ook voor dat je hart harder moet werken om je lichaam warm te houden, waardoor je gezondheid ook beinvloed kan worden. Gelukkig zijn er nog veel meer manieren om je hart gezond te houden – zoals een gezond dieet en genoeg beweging – dus vertrouw niet op alleen koude douches.

Lees ook: Hoe vaak douchen? Het is minder vaak dan je denkt

Boekentip

Ontdek in Van IJs tot Vuur de boeiende wereld van ijsbaden. Deze gids beantwoordt al je vragen, van beginners tot ervaren ijsbadfanaten. Leer over de impact op lichaam, geest en ziel, veiligheid, ademhalingstechnieken en meer. Klaar voor een transformerende reis? Voor meer informatie klik op onderstaande button.


TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES