minder douchen

Hoe vaak douchen? Het is minder vaak dan je denkt

Het lijkt een nieuwe trend: minder douchen en als er gedoucht wordt, wordt er geen zeep gebruikt. Iets voor jou?

In Canada spreekt men van een nieuwe trend: minder douchen en als er wordt gedoucht dan komt er geen zeep aan te pas. Het idee hierachter is dat men de huid wil beschermen en dat de huid beter af is zonder zeep, zodat ook de natuurlijke beschermlaag van de huid beter in stand wordt gehouden, meldt CTVnews.

Lees ook: ‘7 redenen om een koude douche te nemen

Hoe vaak douchen?

Sandy Skotnicki, assistent professor aan de universiteit van Toronto en auteur van het boek ‘Beyond Soap’: “Als je je wast, dan breek je die barrière af. Je bent als het ware een muur aan het afbreken en lekkages aan het veroorzaken. Hierdoor zorg je ervoor dat er meer door je huid kan komen.”

“Ik denk niet dat je er stinkend bij moet lopen.” Voor tieners is het bijvoorbeeld van belang dat ze vaker aan hun hygiëne denken als ze de puberteit hebben bereikt. Maar elke dag douchen is voor volwassenen niet per se het beste. Voor het microbiële evenwicht van je huid is het beter om twee keer per week te douchen.

Elke dag zeep is onzin

Volgens Skotnicki, die ook werkzaam is bij de afdeling dermatologie in het St. Michaels ziekenhuis in Toronto, is het onzin om te denken dat we ons elke dag met zeep moeten douchen.

“Je kunt je ook alleen maar afspoelen en de belangrijke delen van je lichaam goed wassen. Dus we zeggen niet dat je je niet meer moet douchen. Ben je vies na een dag op kantoor zitten? Het antwoord is ‘nee’.”

Lees ook: zo veel kost 5 minuten douchen

Dermatologen

Ze is niet de enige die er zo over denkt. Er zijn steeds meer dermatologen die er zo over denken en ook verschijnen er steeds meer artikelen online die elke dag douchen met zeep afraden.

Lees ook: zo kom je van je zwemmerseczeem af

Door veel te douchen en gebruik te maken van zeep hoe meer je van je natuurlijke beschermlaagje van je huid afspoelt. Hierdoor kun je vaker last krijgen van een droge huid die jeukt.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

29 NOVEMBER 2023

Tip van de redactie

Sebamed Spa Douchegel is een zeer milde, zeepvrije douchegel. Voor een lekker ontspannend gevoel aan het begin of eind van de dag, neemt u een heerlijke douche met de 100% zeepvrije Spa Douchegel van Sebamed. De ontspannende formule met Waterlelie-extract hydrateert de huid en houdt de vochtbalans op peil. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen