Placeholder

How to: minder stress door je werk

In 2011 had ruim 1 op de 8 werknemers burn-outklachten. Hoe zorg je dat je werkstress binnen de perken blijft?

Neem je rust
Zorg dat je ’s nachts voldoende slaapt, juist als je het erg druk hebt op je werk. ‘Ergens een nachtje over slapen’ is niet voor niets een uitdrukking. Na een goede nachtrust kun je weer fris aan een nieuwe werkdag beginnen.

Vrije tijd
Vergeet je sociale leven niet. Natuurlijk kan het een keer gebeuren dat je door je werk twee weken nauwelijks tijd hebt voor vrienden, maar het moet niet structureel worden! Maak tijd vrij voor leuke dingen met vrienden, familie, gezin en/of je partner. Het is niet alleen gezellig, maar ook ontspannend.

Me-time
Werk, vrienden, familie, partner. Vergeet de tijd voor jezelf niet. Een boek lezen op de bank, relaxen in bad, een rondje hardlopen. Zet regelmatig een kruis in je agenda om een dag te doen wat jij nodig hebt om tot rust te komen.

Eet gezond
Zorg goed voor jezelf, mede door je eetpatroon. Neem ook als je het druk hebt op het werk tijd om voor jezelf te koken. Groenten en fruit zijn nou eenmaal gezonder dan een kant-en-klaar maaltijd. Neem op je werk de tijd om te lunchen. Een break van je werk zal je uiteindelijk goed doen.

Zeg nee
Durf nee te zeggen. Op het werk, tegen sociale verplichtingen waar je eigenlijk alleen maar tegenop ziet. Soms moet je gewoon aan jezelf denken.

Mee naar huis
Neem je regelmatig werk naar huis? Dat kan soms nodig zijn, maar zorg dat het niet uit de hand loopt en verlies de balans tussen werk en privé niet uit het oog. Spreek bijvoorbeeld een tijd af waarop je écht stopt met werken en begin de volgende dag wat later op kantoor. Hier vind je meer tips voor thuiswerken.

Op een rijtje
Merk je dat je vaker gestrest bent of een leeg gevoel hebt door je werk? Ga na waar het precies door komt. Haal je nog voldoening uit je werk, is de werkdruk te hoog en waardoor komt dat? Zet eens het een en ander op papier om je hoofd leeg te maken en je eigen leven van een afstandje te bekijken. Dingen opschrijven helpt ook tegen piekeren.

Het is maar werk
Oké, dit is niet altijd waar. We zijn gek op ons werk. Maar deze gedachte kan heel verlichtend werken in tijden van stress.

Te veel klachten?
Als je het idee hebt dat je recht op een burn-out afgaat, bezoek dan je dokter en neem gas terug voordat het te laat is.

Als je naar het rijtje tips kijkt, kun je vooral concluderen dat het belangrijk is dat je de balans tussen werk en privé goed bewaart. Opvallend is dat mensen met partner en kinderen iets minder vaak last hebben van een burn-out. Misschien wel omdat zij naast hun werk wel tijd ‘moeten’ besteden aan hun gezin. Iets dat vooral leuk is, waardoor de stress door werk naar de achtergrond verschuift.

Heb jij veel last van stress door je werk?

Bron onderzoek: CBS