Placeholder

Gezonde voornemens waar jij je in 2020 aan kunt houden!

Het bedenken van voornemens gaat weer beginnen. Meer bewegen en afvallen staan bijna altijd op één in het begin van het jaar. Na januari komt daar vaak de klad in. Santé zet een aantal voornemens op een rijtje waar jij je het hele jaar aan zou kunnen houden.

 

Loop naar elke bestemming die dichterbij is dan 1,5 km

Het is zo makkelijk om de auto te pakken, maar ook ontzettend lui. Moet je naar het dorp of de supermarkt? Neem dan elke keer als de afstand korter is dan 1,5 km de benenwagen. Draag je boodschappen aan beide armen en je traint ook nog eens je armen. Lopen in plaats van autorijden kan bijdragen aan een beter humeur, een langer leven, minder kans op diabetes en zelfs bepaalde soorten kanker verminderen. Daarbij is het natuurlijk ook beter voor het milieu en voor je portemonnee. Wandelen kost niets! Je zal merken dat als je eenmaal een paar keer hebt gelopen je dit in het vervolg ook vaker zal doen.

Lees ook: ‘5 redenen waarom het niet lukt om je dieet vol te houden’

Groente opnemen in je ontbijt

Maar liefst 91% van de mensen krijgt te weinig groente binnen. Betrap jij jezelf erop dat je ook te weinig eet? Probeer dan groente op te nemen in je ontbijt. Probeer eens een cracker met avocado, voeg een handje spinazie toe aan je omelet of voeg wat geraspte wortel toe aan je havermout.

Meer groente eten kan natuurlijk ook gewoon bij het avond eten. Ben jij meer van de lekkere dingen zoals pannenkoeken en pizza? Probeer dan eens geraspte courgette toe te voegen aan je pannenkoekenbeslag. Of gooi flink wat groente op je pizza voor een pizza met geroosterde groente, jammie!

Zet een bedtijdalarm

Ruim een derde slaapt niet minimaal zeven uur. Door de weeks lukt uitslapen waarschijnlijk niet, probeer daarom eerder naar bed te gaan. Zet 45 minuten voordat je naar bed gaat een alarm en begin met de laatste dingetjes voor het slapen gaan. Maak je lunch voor de volgende dag en neem nog een douche. Probeer vanaf de tijd dat het alarm af gaat je ogen niet meer bloot te stellen aan schermen. Gebruik je toch graag je telefoon voor het slapengaan? Probeer dan eens de blauwe lichtfilterfunctie.

Andere zit houding

Als je veel op kantoor werkt, kan het moeilijker zijn om minder te zitten. De meeste mensen zitten in een houding in de vorm van een C. Hierdoor leg je druk op de onderrug, wat pijn in de onderrug en schouders kan veroorzaken. Voor een goede zithouding kan je je inbeelden dat je een staart hebt waar je niet op mag zitten. Probeer je bekken te ontspannen en je heupen licht te buigen zodat je hier niet op zit. Verstel je stoel zodat je voeten plat op de grond staan.

Zoete snacks

Veel mensen hebben s’ avonds nog trek in zoetigheid. Toch krijg je dan nog een grote hoeveelheid suiker binnen wat niet goed is als je een beetje wilt afvallen. Probeer die zoete snack eens te vervangen door (ongezouten) noten of zaden. Dus een handje geroosterde amandelen in plaats van die reep chocolade. Buiten dat je je suiker inname beperkt, krijg je ook nog eens gezonde vezels binnen!

Bron: realsimple.com

Gerelateerde artikelen