vriezer

De 6 meest gestelde vragen over veilig voedsel invriezen

Je hebt waarschijnlijk al veel regels gehoord als het gaat om het invriezen van eten en er is hier nog veel onduidelijkheid over. Santé zet de 6 meest gestelde vragen over de vriezer en voedselveiligheid voor jou op een rij!

 

Mag je voedsel op het aanrecht ontdooien?

Voedsel moet altijd op een veilige temperatuur ontdooien. Ontdooi je eten dus nooit op het aanrecht. Kies voor een koude bak met water, de magnetron of de koelkast.

Lees ook: ‘Zo ga je veilig om met voedingsmiddelen in de vriezer’

Hoe snel moet je ontdooid voedsel breiden?

Groente en fruit kan je tot vijf dagen na het ontdooiproces bereiden. Bij vlees en vis is het aan te raden om deze binnen drie dagen te bereiden. Bewaar je ontdooide voedsel goed in de koelkast.

Mag je ontdooid voedsel opnieuw invriezen?

Dit is een veel voorkomende misvatting. Toch is het veilig om ontdooid voedsel opnieuw in te vriezen. Maar dan moet het wel de hele tijd in de koelkast hebben gelegen. Het opnieuw invriezen kan er wel voor zorgen dat de structuur van het eten verandert en dat sprake is van smaakverlies. Maar het is veilig om te eten!

Hoe kan je etenswaren het beste bewaren?

Verpak je etenswaren in een afgesloten zakje of bakje. Je behoudt de kwaliteit het van het eten het beste, door het eten op de koudste plek van de vriezer te bewaren. Dit is zoveel mogelijk op de bodem of zover mogelijk naar de achterkant.

Als de stroom uitvalt, moet je dan al het eten weggooien?

Goed nieuws! Dat hoeft niet. Mocht de stroom uitvallen? Houd de deur van de vriezer dan gesloten, zo blijft de binnenkant van de vriezer zo koud mogelijk. Is de stroom meer dan twee uur van de vriezer? Dan moet het wel weggegooid worden en is het niet meer veilig om te eten.

Doodt bevriezing bacteriën?

Nee, bevriezing zal bacteriën niet doden, maar de groei ervan vertragen. Stel je vriest iets in op de dag dat het verloopt, stoppen de bacteriën met groeien. Nadat je je product weer hebt ontdooid gaat de groei van de bacteriën weer verder.

Bron: Today.com

Gerelateerde artikelen