category colour brushNieuws

Waarom eet je meer als het kouder wordt?

De eerste vorstdag is een feit! En nu het kouder wordt, merk je misschien dat je meer trek hebt en dus meer eet. Maar hoe komt dat nu precies?

 

Volgens Margriet Westerterp, hoogleraar voedselinameregulatie bij de mens aan de Maastricht University, klopt het dat we meer eten als het kouder wordt. Volgens haar heeft dat deel te maken met het feit dat je lichaam in de winter meer energie gebruikt om je temperatuur op peil te houden. “Kou geeft een oncomfortabel gevoel. Als we extra veel eten, komt er meer warmte vrij die een daling van je kerntemperatuur tegengaat.” Je lichaam heeft een kerntemperatuur van ongeveer 37 graden.

Lees ook: '5 voordelen van de kou'

Tips

Hoe kun je voorkomen dat je in koude dagen te veel kilo’s erbij krijgt?

Westerterp heeft een aantal tips om te voorkomen dat je te veel aankomt tijdens koude dagen:

  • Eet eiwitrijk maaltijden, want daar kom meer warmte door vrij dan bij een maaltijd rijk aan vet en koolhydraten. Eiwitrijke producten zijn peulvruchten, soja, vis, zuivelproducten en vlees. Maar ook rode peper is een aanrader.
  • Ook groene thee of koffie zorgen ervoor dat er warmte vrijkomt.
  • Zoek eens wat vaker de kou op. De meeste mensen komen tijdens koude dagen minder vaak naar buiten. Uit onderzoek echter blijkt dat je in de kou meer energie verbrandt. Als je buiten beweegt, bijvoorbeeld hardlopen of wandelen, dan verbrandt je lichaam energie door beweging en activeer je door de kou je bruine vetweefsel. Dat is een gunstig type vet dat calorieën omzet in warmte en daardoor bijdraagt aan een hogere verbranding.

Bron: HLN.be

Gerelateerde artikelen

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest