Untitled Design 54

Eet je meer als het kouder wordt?

Heb jij dat ook: dat je nu meer eet nu het koud is? Hoe komt dat en hoe voorkom je dat je daardoor extra kilo’s aankomt? Onze Santé expert legt het uit!

Volgens Margriet Westerterp, hoogleraar voedselinameregulatie bij de mens aan de Maastricht University, klopt het dat we meer eten als het kouder wordt. Volgens haar heeft dat deel te maken met het feit dat je lichaam in de winter meer energie gebruikt om je temperatuur op peil te houden. “Kou geeft een oncomfortabel gevoel. Als we extra veel eten, komt er meer warmte vrij die een daling van je kerntemperatuur tegengaat.” Je lichaam heeft een kerntemperatuur van ongeveer 37 graden.

DierDier

Tips

Hoe kun je voorkomen dat je in koude dagen te veel kilo’s erbij krijgt?

Westerterp heeft een aantal tips om te voorkomen dat je te veel aankomt tijdens koude dagen:

  • Eet eiwitrijk maaltijden, want daar kom meer warmte door vrij dan bij een maaltijd rijk aan vet en koolhydraten. Eiwitrijke producten zijn peulvruchten, soja, vis, zuivelproducten en vlees. Maar ook rode peper is een aanrader.
  • Ook groene thee of koffie zorgen ervoor dat er warmte vrijkomt.
  • Zoek eens wat vaker de kou op. De meeste mensen komen tijdens koude dagen minder vaak naar buiten. Uit onderzoek echter blijkt dat je in de kou meer energie verbrandt. Als je buiten beweegt, bijvoorbeeld hardlopen of wandelen, dan verbrandt je lichaam energie door beweging en activeer je door de kou je bruine vetweefsel. Dat is een gunstig type vet dat calorieën omzet in warmte en daardoor bijdraagt aan een hogere verbranding.

Beeld Gettyimages, Bron: HLN.be

Sante 012024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen