voedingsmiddelen vriezer

Zo ga je veilig om met voedingsmiddelen in de vriezer

Je vriest etenswaren in omdat je voedselverspilling wil tegen te gaan, omdat je te veel in de aanbieding hebt gekocht of omdat je altijd een back-up in huis wilt hebben. Maar hoelang kan je iets nou veilig in de vriezer bewaren?

Vlees

Als iets in de aanbieding is, kan het voordeliger zijn om een grotere hoeveelheid vlees in te slaan. Bewerkt rund- en varkensvlees zoals gemarineerd-, gekruid- of gemalenvlees blijft ongeveer tot één maand goed. Als je vlees al hebt gebakken, hebt gebraden of in een gerecht hebt verwerkt, blijft dit ongeveer tot twee maanden goed. Wist je dat je vleeswaren voor op brood ook kunt invriezen? Een pakje vleeswaren blijft tot twee maanden goed in de vriezer.

Lees ook: ‘Intuïtief eten in 6 stappen’

Kliekjes

Als je restjes over hebt omdat je te veel hebt gekookt of omdat een voorraad in de vriezer altijd fijn is, kan je dit tot drie maanden bewaren. Let op voordat je de kliekjes invriest! Het eten moet goed afgekoeld zijn voordat het de koeling in gaat. Heb je haast na het eten? Als je het bewaarbakje of het houdbaarheid zakje in een bak met koud water dompelt, koelt het sneller af.

Groente

Groente kan je maar liefst één jaar in de vriezer bewaren. Belangrijk is dat je de groente eerst blancheert. Blancheren houdt in dat je groenten een paar minuten kookt. De meeste groenten zijn geschikt om in te vriezen. Maar let op met groenten die veel water bevatten zoals komkommer, tomaat en sla. Deze zijn niet geschikt voor de vriezer.

Brood

Om de optimale smaak van brood te behouden is het tot twee weken te bewaren in de vriezer. Het makkelijkste is om brood in sneetjes te bewaren, zodat je tekens een sneetje kunt pakken. Na twee weken zal je merken dat het brood wat droger wordt. Ook is het belangrijk om niet te veel broden te gelijk in te vriezen. Het invriezen van een brood kost veel energie voor een vriezer. Hierdoor gaat het invriesproces langzamer wat de smaak niet goed doet.

Fruit

Heb je overrijp fruit over? Je kan bijna alle soorten fruit invriezen. Snijd het in stukjes of in blokjes en bewaar het goed in een afgesloten bakje of in een diepvrieszakje. In de meeste gevallen is fruit 10 tot 12 maanden te bewaren in de vriezer.

Bron: elleeten.nl, brood.net, voedingscentrum.nl, invriezen.net

Gerelateerde artikelen