Hardlopen En Niet Afvallen

Waarom val ik niet af als ik hardloop? 5 hardloopfouten

Wil jij hardlopen om af te vallen, maar lukt dit niet? Het kan zijn dat je een van deze 5 hardloopfouten maakt.

Als je merkt dat je niet afvalt met hardlopen, is het altijd een goed idee om met een professional te praten, zoals een diëtist of een personal trainer. Die kan je helpen bij het opstellen van een persoonlijk trainings- en voedingsplan dat past bij jouw individuele eisen en doelen. En misschien maak je een van deze 5 hardloopfouten.

1. Je training is altijd hetzelfde

Na een aantal keer hardlopen zal je waarschijnlijk merken dat je conditie omhooggaat en je lichaam steeds makkelijker op rennen reageert. Als je vaak dezelfde training doet, raakt je lichaam hieraan gewend. Een rondje rennen zal in het vervolg minder moeite kosten, waardoor je minder calorieën verbrandt. Het wennen van je lichaam aan een cardiotraining kan al binnen één week gebeuren.

Lees ook: 3 het grote nut van eiwitten na het sporten

Sporten sportbh

2. Je rent langer, maar niet sneller

Als je conditie omhooggaat kan je rennen natuurlijk langer volhouden. De kans dat je er dan voor kiest om langere afstanden te lopen is dan groot. Maar als je op de langere afstanden op hetzelfde tempo blijft rennen, heeft dit geen effect. Daag jezelf uit en schroef je tempo wat omhoog. Is een hoger tempo toch nog te hoog gegrepen? Kort je rondje dan iets in.

3. Je hebt te veel focus op het verbranden van calorieën

Een van de meest voorkomende denkfouten bij het afvallen is: dat je door middel van lichaamsbeweging afvalt. Eten, slapen en denken hebben ook invloed op je calorieverbranding. Daarbij is niet alleen cardio belangrijk voor gewichtsverlies, maar ook krachttraining is van belang. De opbouw van spieren is een belangrijk onderdeel in het verliezen van gewicht.

Lees ook: zo veel calorieën verbrand je door te wandelen

Rennen afvallen

3. Je probeert geen andere vormen van cardio

Zoals eerder gezegd zijn spieren ook belangrijk bij het afvallen. Probeer je trainingen af te wisselen. Sport je drie keer in de week? Ga dan voor twee cardiotrainingen en één krachttraining.

4. Je rent te veel (ja, je kunt ook te veel hardlopen!)

Het klinkt misschien gek, want, hoe meer rennen hoe beter toch? Uit vele studies blijkt dat vetverlies achter blijft, wanneer je iets te veel doet. Eén uur cardio per dag is voldoende om vet te verliezen. Als je veel rent komt het hormoon cortisol vrij, dit is in eerste instantie niet erg, maar als je dat te veel aanmaakt, kan dit leiden tot stress. Omdat je lichaam deze stress wil bestrijden, zal het buikvet opslaan waardoor de vetverbranding op een lager pitje staat. Te veel aan cortisol kan ook leiden tot meer kans op ontstekingen en je immuunsysteem beschadigen. Lees hier hoe je begint met lopen.

Lees ook: Sporten om af te vallen, zo doe je dat

TIP VAN DE REDACTIE

Maak elke dag de beste keuzes met Fitbit Charge 5 + Premium, de meest geavanceerde tracker voor fitness en gezondheid die aangeeft of je klaar bent om te sporten of beter rustig aan kunt doen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Fitbit Charge 5

Fitbit Charge 5

Activity Tracker Staalblauw

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES