Vrouw Nuttigt Eiwitten Na Het Sporten

3x het grote nut van eiwitten na het sporten

Na een intensieve workout vraag je je misschien af hoe je het beste kunt herstellen. Eiwitten spelen hier een cruciale rol. Lees hier waarom.

Wat doet eiwitten na het sporten?

Na een intensieve workout spelen eiwitten een cruciale rol in het herstelproces van je spieren. Ze zijn de bouwstenen voor spierherstel en -groei. Hieronder drie redenen waarom die eiwitten na het sporten zo belangrijk zijn:

  1. Reparatie van spiervezels: Eiwitten helpen bij het herstellen van de tijdens de training beschadigde spiervezels.
  2. Stimulatie van spiergroei: Door de inname van eiwitten wordt de aanmaak van nieuwe spiervezels gestimuleerd, essentieel voor wie zijn spiermassa wil vergroten.
  3. Behoud van spiermassa: Regelmatige consumptie van eiwitten draagt bij aan het behoud van spiermassa, zelfs tijdens gewichtsverlies.

Hoelang na sporten eiwitten?

Het ideale moment om eiwitten te consumeren is binnen 2 uur na je training. Dit zorgt voor een optimale opname en benutting door het lichaam, waardoor je herstel maximaal wordt ondersteund.

Hoeveel eiwitten na een training? Hoeveel eiwitten na intensief sporten? Eiwitten na het sporten

Hoeveel eiwitten na een training?

Voor de meeste mensen is 20 gram eiwit na een training voldoende om het herstelproces te bevorderen. Dit komt neer op bijvoorbeeld een flinke schep whey-eiwitpoeder of een stevige portie kwark.

Lees ook: Dit gebeurt er als je elke dag één uur wandelt

Hoeveel eiwitten na intensief sporten?

Na een bijzonder intensieve trainingssessie kan de behoefte aan eiwitten iets hoger zijn. Richt je op ongeveer 20 tot 25 gram eiwit om je spieren van de nodige bouwstenen te voorzien.

Kan je afvallen met veel eiwitten?

Kan je afvallen met veel eiwitten?

Ja, door een hogere eiwitinname kun je inderdaad afvallen. Eiwitten verzadigen goed, waardoor je minder snel geneigd bent om te snacken. Bovendien kost het je lichaam meer energie om eiwitten te verwerken, wat bijdraagt aan een hogere calorieverbranding.

Eiwitten na het sporten zijn dus belangerijk. Ze ondersteunen niet alleen je spierherstel en -groei, maar kunnen ook helpen bij gewichtsverlies. Kies slim, en laat je training maximaal renderen.

Tip van Santé

Leer alles over optimale voeding voor verschillende sporten met Voeding en sport van Anja van Geel en Joris Hermans. Ontdek hoe voeding het prestatievermogen beïnvloedt en krijg advies voor kracht-, duur- en teamsporters. Voor meer informatie, klik hieronder.

Lees ook: Welke zijn de gezonde vetten? Ontdek het nu

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker