Beste Seks Na Je Vijftigste

Je hebt de beste seks na je 50ste, volgens deze arts

Heb jij de 50 aangetikt en ben je bang dat je seksuele hoogtijdagen al ver achter je liggen? Zonde! De beste seks heb je namelijk na je 50ste, zegt uroloog Rob Schipper in zijn boek.

Dokter Rob Schipper, uroloog in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch, ziet het te vaak gebeuren: volwassenen die bar weinig weten over seks. “Ik verbaas me in mijn praktijk nog dagelijks over de misverstanden en het gebrek aan kennis over seks, ook bij volwassenen. Daarom wil ik kennis en informatie delen die essentieel is om de eigen en elkaars seksualiteit te begrijpen, en om van elkaar te kunnen genieten”, schrijft Schipper.

Zeker 50-plussers leven volgens hem onterecht met het idee dat spannende seks passé is als je de vijftig voorbij bent. “Tuurlijk, dat grijze haar en die leesbril zijn onvermijdelijk, maar hebben oude mensen echt geen seks meer? Wat zijn de werkelijke feiten over seks na je vijftigste? Zou het kunnen zijn dat je dan goede en misschien zelfs wel de beste seks hebt? Spoiler: ja, maar je moet er wel wat voor doen! En je moet er ook wat van weten…”

Lees ook: tips voor steamy seks onder de douche

relaties op de werkvloer na je 50ste

Seks na je 50ste

En dus neemt hij je in zijn boek De beste seks heb je na je 50ste mee door de geschiedenis van seks en legt hij uit hoe we seksueel in elkaar steken. Ook behandelt hij sekskwesties van 50-plussers, want in deze levensfase verandert er nu eenmaal een en ander. Misschien is een erectie niet meer vanzelfsprekend, is de zin ver te zoeken na een huwelijk van 35 jaar of bederven medische problemen de pret in bed.

Schipper steekt vermakelijk van wal, want ieder hoofdstuk heeft een interessante historische anekdote (de eerste poging om een orgasme te omschrijven werd gedaan door een Middeleeuwse non), een opvallend kunstwerk (blijkbaar maakte Andy Warhol schilderijen van zijn sperma) of een voorbeeld uit de praktijk (zoals de darmkankerpatiënt die na de behandeling zijn geslachtsdeel ‘zo dood als een pier’ aantrof). De boodschap van het boek is helder: geef niet op, verdiep je in genot en gun jezelf een sprankelend seksleven óók als je denkt dat je daar ’te oud’ voor bent.

LEES OOK: DE 6 SEKSSTANDJES DIE JE GEDAAN MOET HEBBEN

5 verrassende momenten waarop je zeker seks moet hebben

Dit zijn vijf opvallende feiten uit De beste seks heb je na je 50ste

1. Zo’n 30 procent van de mannen en vrouwen van boven de vijftig hebben minder zin in seks dan vroeger.

Dat komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en het percentage neemt toe naarmate mensen ouder worden en naarmate ze langer een relatie hebben. Tegelijk vinden ze het ook minder erg dat ze geen zin meer hebben.

2. Zin in seks komt niet vanzelf

Volgens Sigmund Freud is zin in seks een biologisch instinct. Een oerdrift waaraan op tijd moet worden toegegeven, anders ontstaat er frustratie of waanzin. Deze seksuele drift wordt door Freud libido genoemd. Zijn theorie heeft lang het denken over zin in seks bepaald, maar hij klopt niet. Er is geen aangeboren drang om seks te hebben. Zin moet opgewekt worden.

3. 69 procent van de mensen boven de vijftig jaar praat niet over seks met vrienden of met hun kinderen

Ook zwijgt de helft van deze groep liever over medische problemen onder de gordel, zoals aambeien, incontinentie, plasproblemen en ontlastingsproblemen. Zonde, want het toverwoord bij goede seks is communicatie, schrijft Schipper.

4. Seks is tien keer effectiever dan Valium

Stimulatie van de vaginavoorwand of de clitoris heeft een pijnstillend effect, waardoor een vrouw meer (barens)pijn kan verdragen. Door een orgasme neemt dit effect nog toe omdat de concentratie van het hormoon oxytocine vijfmaal zo hoog wordt. Oxytocine zorgt voor het vrijmaken van endorfines, een soort natuurlijk morfine, en corticosteroiden, waardoor je minder last hebt van gewrichtspijn rugpijn, migraine en menstruatiepijn. Na een orgasme treedt spierontspanning op, waardoor spierpijn afneemt. Door het vrijkomen van oxytocine en endorfine ga je ook beter slapen; seks is tien keer effectiever dan valium.

5. De beste seks heb je na je vijftigste omdat partners elkaar beter begrijpen

Je gaat voor genieten van seks in plaats van voor zoveel mogelijk seks. Vrouwen weten wat ze willen in bed en durven dat ook te zeggen. Mannen zijn minder bezig met presteren en penetreren, en zijn meer gericht op het genot van de partner. Belangrijk is wel dat je de gevolgen van het ouder worden accepteert, en goed voor je lijf zorgt. Geniet van de dingen die wel kunnen.

Lezen

De beste seks heb je na je 50ste – maar je moet er wel wat voor doen door Rob Schipper (2022, Vesper Publishing)

Shop

Lees ook: dit seks standje past het best bij jouw sterrebeeld

TEKST EMMA VERWEIJ

BEELD GETTYIMAGES