Eén keer per week seks is genoeg

Seks maakt gelukkig. Maar er is een verzadigingspunt voor het geluk en dat is al bij één keer per week. Vaker seks dan één keer per week maakt je dus niet nóg gelukkiger.

Adviezen als ‘Hoe meer seks, hoe beter’ en ‘dan maak je maar zin’ hebben we allemaal wel eens gelezen. Inderdaad, een potje vrijen heeft positieve invloed: het werkt stressverlagend, verbetert je humeur en wetenschappers hebben ontdekt dat regelmatig seksen zelfs een hoger gehalte van een immuunstofje tegen verkoudheid en andere infecties oplevert. Een keer per week seks is genoeg, blijkt.

Seks en geluk

Daarnaast maakt je lichaam tijdens seks het hormoon oxytocine aan, dat zorgt voor een gevoel van vertrouwen en hechting. Je voelt je door te vrijen dus meer verbonden met je partner en dat geeft je relatie een boost. Ook stimuleert oxytocine de aanmaak van endorfine in je lichaam, een stof die bekend staat als gelukshormoon en natuurlijke pijnstiller. Seks en geluk hangen dus zeker met elkaar samen.

Lees ook: dit vinden vrouwen het minst leuk tijdens het vrijen

Alle reden om zo vaak mogelijk met elkaar tussen de lakens te duiken, toch? Nee dus. Eén keer per week is genoeg, was de conclusie na wetenschappelijk onderzoek dat vorig jaar gepubliceerd werd.

‘Hoe meer seks je hebt, hoe gelukkiger je bent?’
Hoofdonderzoeker Amy Muise van de Universiteit van Toronto Mississauga vroeg zich af of die stelling wel klopte en deed uitgebreid onderzoek naar de link tussen seksfrequentie en geluk. Meer dan 30.000 Amerikanen werden ondervraagd, over een looptijd van meer dan veertig jaar. De conclusies zijn opvallend: stellen in een relatie zijn inderdaad gelukkiger naarmate ze vaker seks hebben; hoe vaker ze vrijen, hoe tevredener ze zijn met hun relatie en hoe tevredener met de relatie, hoe hoger het algemene geluksniveau wordt gewaardeerd. Stellen die elke twee weken tussen de lakens duiken zijn een stuk blijer dan stellen die maar een keer per maand vrijen, of minder.

Maar er is een verzadigingspunt voor het geluk: bij één keer per week. Het maakt dus niet uit of je het eens per week doet of vijf keer, van beide word je volgens de onderzoeksresultaten even blij. En dat geldt voor iedereen: de resultaten zijn hetzelfde voor mannen en vrouwen, voor jongeren en oudere mensen, voor stellen die elkaar nog maar kort kennen en koppels die al vijftig jaar getrouwd zijn.

Lees ook: dit is het geheim van een goede relatie

Seks werkt verbindend
‘Het is belangrijk dat je intiem contact hebt met je partner, maar daarvoor hoef je echt niet dagelijks met elkaar naar bed’, schrijft Muise in het onderzoeksrapport dat werd gepubliceerd in de Social Psychological and Personality Science. ‘Zo lang je je maar verbonden blijft voelen met elkaar.’

Dit is het beste tijdstip voor seks

Natuurlijk kan seks daar een rol spelen bij het verbonden voelen: als je met elkaar vrijt, zorgt dat voor verbinding met je partner en dat doet je relatie goed. Op die manier werkt seks als een soort lijm die twee mensen dicht bij elkaar houdt.

Hoe vaak wíl je vrijen? Dat is een beter uitgangspunt dan proberen te voldoen aan een norm. Er bestaan geen regels voor, er is geen goed en geen fout. Cijfers en gemiddelden kunnen behoorlijk wat druk opleveren: we moeten drie keer per week. Maar die drie keer per week zegt niets over hoe fijn de seks is, of het pijn doet, of je je veilig voelt bij je partner, of je open en eerlijk met elkaar kunt praten over seks en of de seks bevredigend is. Wat je ook doet en hoe vaak dat ook is, als je allebei tevreden bent met de kwantiteit én de kwaliteit, is dat goed. Meer seks is niet altijd beter.

Drie keer per week seks gemiddeld?
Maar 21,3 procent van de Nederlanders doet het minstens een paar keer per week. 33 procent doet het hooguit één keer per week. (Bron: Rutgers)

Hoe zit dat bij singles?
Voor singles is er in het onderzoek van Muise geen verband gevonden tussen seksfrequentie en geluk. Of ze nu nooit vrijen of elke week met iemand de koffer induiken: er is geen meetbaar verschil in algehele tevredenheid met het leven te ontdekken.

Bron: Archief | Beeld: Toa Heftiba

Tip van de redactie

Op zoek naar de allerlekkerste wand massager? Deze krachtige vibrator maakt jouw stoutste dromen waar met intense vibraties voor een explosieve sensatie. Met 20 vibratiepatronen en 8 snelheden kom jij helemaal los. Voor meer informatie klik op onderstaande button.