Loslaten Kun Je Leren

Loslaten kun je leren – 4 voordelen

Hoe kun je leren loslaten? En waarom moet je leren loslaten? En vooral: wat doet loslaten met je? Santé online zocht het voor je uit.

Loslaten kan een krachtige manier zijn om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Het stelt je in staat om oude patronen los te laten die je niet langer dienen, en om nieuwe mogelijkheden te vinden voor persoonlijke groei en verandering. Over het algemeen is loslaten een bevrijdende ervaring waardoor je met meer lichtheid en vrijheid door het leven gaat. Maar het kan ook een lastig proces zijn dat tijd en oefening vraagt.

Ze hadden tienduizenden euro’s betaald om met een cruiseschip naar Antarctica te gaan. Maar tijdens de reis werd om één uur ’s nachts omgeroepen dat het schip zinkende was. Iedereen moest warme kleren aantrekken, alles achterlaten en naar het bovendek komen. Zonder geld of goederen stonden de reizigers daar in de vrieskou. Vervolgens dobberden ze vijf uur lang in een paar overvolle reddingboten op een ijskoude zee, tussen metershoge golven, zonder te weten of ze gered zouden worden. Een van de opvarenden vertelde later dat zij nog maar aan één ding kon denken: haar kleinkinderen, met wie ze de rest van haar leven in de tuin wilde spelen. Al het andere – geld, spullen, ambities, verlangens – waren met het schip verdwenen naar de bodem van de zee. 

Wanneer je alles dreigt kwijt te raken

Op zoek naar het geluk, bleek dat geluk zich aan de poolreizigers te openbaren op het moment dat ze alles dreigden kwijt te raken. Zo’n ijselijk avontuur geeft je een ander perspectief op je leven. Maar ook gewoon thuis zijn er manieren om haarscherp te krijgen wat je in het leven moet vastpakken en wat je maar beter kunt loslaten.

Leven betekent verandering

Leven betekent verandering, terwijl wij vaak het idee hebben dat onze situatie een constante is. Vergelijk de ene dag met de andere en je ziet nauwelijks verschil. Vergelijk de ene week met de andere en het lijkt alsof je rondjes loopt in de woestijn. Maar vergelijk je je leven nu met dat van een jaar geleden, dan zul je zien dat er van alles veranderd is. En bij elke verandering heb je keuzes moeten maken en dingen moeten loslaten. Het leven is namelijk een aaneenschakeling van verrassingen. Gek genoeg hebben de meeste mensen het idee dat ze controle hebben over het leven. Om je te kunnen overgeven aan de willekeur die het leven in werkelijkheid is, zul je moeten loslaten. Een relatie die alleen maar energie kost, een baan waarin je niet tot je recht komt, vrienden die eigenlijk allang niet meer vrienden zijn, gekmakende gedachten over hoe je zou moeten of willen zijn: als je het kunt loslaten, zul je een stuk gelukkiger zijn. Maar hoe doe je dat? 

Lees ook: 10 veranderingen die maar 5 minuten kosten

Loslaten Kun Je Leren 1

Verplichtingen loslaten

Dat je het gevoel hebt dat je te veel verplichtingen hebt, komt vaak doordat je te strenge normen voor jezelf hanteert. Omdat je vindt dat je alle nieuwe films gezien moet hebben of elke dag je moeder moet bellen. Verplichtingen in het dagelijks leven kunnen zwaar wegen en wat is er dan fijner dan je over te geven aan gedachten over vluchten, over een nieuw leven beginnen, of om alles anders te doen. Hoe veel mensen dromen er niet van een hotelletje beginnen in een ver land? Maar je verplichtingen loslaten kun je ook hier doen.

Wees assertief

Om los te laten moet je assertief zijn. Je moet nee durven zeggen tegen dingen die je niet wil. Accepteren dat jij de regisseur bent van je eigen leven, en niet je ouders, je partner of je collega’s. Behalve assertiviteit heb je ook zelfkennis nodig. Veranderingen die je je steeds opnieuw voorneemt maar nooit realiseert, zijn daar een mooi voorbeeld van.

Loslaten kun je leren

Loslaten betekent ook het beeld loslaten dat je van jezelf hebt of dat je zou willen hebben, maar dat niet klopt met de werkelijkheid. Zoals Ines deed. Na een carrière als koekjesbakkende leesmoeder heeft ze nu een drukke baan als advocaat: ‘Ik heb het idee moeten loslaten dat ik het allemaal kan: én een fulltime baan hebben én drie kinderen én de perfecte moeder zijn. Als ik nu op school de lijst met zelf te maken hapjes zie hangen, vul ik zo snel mogelijk mijn naam in bij de plakjes komkommer. En als de komkommerplakjes al vergeven zijn, dan teken ik in voor pannenkoeken en haal ik een pak voorgebakken pannenkoeken in de supermarkt. Hoe graag ik het ook zou willen, ik bén gewoon niet meer de perfecte moeder die haar eigen pannenkoeken bakt.’

Lees ook: 5 waardevolle tips voor meer zelfvertrouwen

Loslaten Kun Je Leren 2

Loslaten is persoonlijk

Loslaten is een persoonlijke aangelegenheid. Als jij gelukkig wordt van elke dag in de file staan, dan moet je dat vooral blijven doen. Als je de gedachte kunt loslaten dat files vervelend zijn, is de helft van de ergernis al verdwenen. Maar lukt dat je niet en is het een dagelijks terugkerende hel, dan moet je misschien toch eens gaan nadenken over een andere baan.

Maak de balans op van je leven

Om zaken in je leven te kunnen loslaten, moet je eerst de balans opmaken. Vind je het echt belangrijk om dit op te geven, en wat heb je ervoor over? Vaak moet er iets gebeuren in je omgeving vóór je de balans opmaakt. een dierbare die overlijdt, een ziekte, een nieuwe periode die aanbreekt. Op zo’n moment krijg je een heel goed beeld van je prioriteiten, van wat je wilt blijven doen en welke dingen je wilt laten vallen.

De belangrijkste vraag

De belangrijkste vraag die mensen zich op zo’n moment stellen is: Wat wil ik en wat had ik graag willen doen? Hoe kijk ik later terug op het leven dat ik had? 

Loslaten in de liefde

Loslaten is soms ook nodig in de liefde. En niet iedereen blijkt dat even goed te kunnen. Uit onderzoek blijkt dat valse hoop – je denkt dat het nog goed gaat komen – zorgt voor extra verdriet. Vooral mannen blijken in de liefde moeilijk los te laten wat is geweest. Liefdesverdriet is niets anders dan een rouwproces waarbij je moet loslaten wat je helemaal niet wilt laten gaan. Het is loslaten tegen wil en dank. Een gebroken hart lijm je alleen door alle hoop te laten varen.

Wie al jaren op zoek is naar de ideale partner kan ook wel een lesje loslaten gebruiken. Singles stellen vaak te hoge eisen stellen aan de ideale partner. En de checklist van eisen waaraan die toekomstige partner moet voldoen, wordt groter naarmate iemand langer zoekt. En ook na elke verbroken relatie wordt de lijst langer. Het vinden van de ware is gebaseerd op het rare idee dat iedereen een soulmate zou hebben. Maar wie op zoek is naar de ware, zal het idee van de perfecte partner moeten loslaten. Je grote liefde is namelijk niet degene die aan al je eisen voldoet, maar degene voor wie jij al je eisen laat varen.

4 voordelen van loslaten

Loslaten kan een groot effect hebben op zowel je mentale als je emotionele welzijn. Dit zijn de grote voordelen van loslaten:

  1. Vermindert stress: Wanneer je vasthoudt aan negatieve emoties, gedachten of situaties, kan dit leiden tot stress en spanning. Door los te laten, laat je deze last los en creëer je ruimte voor innerlijke rust en kalmte.
  2. Bevordert acceptatie: Loslaten betekent vaak accepteren dat sommige dingen buiten je controle liggen. Het helpt je om te accepteren wat er is gebeurd en om te gaan met situaties zoals ze zijn, in plaats van te vechten tegen iets wat je niet kunt veranderen.
  3. Vergroot veerkracht: Loslaten leert je om flexibeler te zijn in het omgaan met veranderingen en tegenslagen. Het stelt je in staat om moeilijke situaties los te laten en snel weer op te staan ​​na een val.
  4. Verbetert emotioneel welzijn: Door los te laten, kun je jezelf bevrijden van negatieve emoties zoals wrok, boosheid en verdriet. Dit opent de deur naar meer positieve emoties, zoals vergeving, vrede en geluk.

Lees ook: Dit is goed voor je mentale gezondheid

Tip van de redactie

Christine Wilding helpt je in Vergroot je zelfvertrouwen naar een beter zelfbeeld en een gelukkiger leven. Ze leert je over je onzekerheid heen te komen en negatieve gedachten te beperken. Aan de hand van de bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie biedt dit boek 5 praktische stappen die jou helpen om je dagelijkse leven en gedachten te veranderen.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Christine Wilding