Slapen ziek

Waarom genoeg slaap belangrijk is

Slapen wordt vaak onderschat, terwijl genoeg slaap van groot belang is voor je gezondheid. Hier zijn 6 redenen waarom genoeg slaap belangrijk is.

Genoeg slaap zorgt ervoor dat je betere beslissingen maakt

Als je te weinig slaap hebt gehad, grijp je sneller naar ongezonde snacks of je blijft op de bank hangen in plaats van dat je gaat sporten. Uit onderzoek blijkt ook dat je sneller onbeschermde seks hebt als je moe bent en dat je sneller verleid wordt door alcohol of drugs. Hoe kan dat? Te weinig slaap beïnvloedt het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor keuzes maken.

Lees ook:Slaap je slecht? Misschien helpt het als je je voeding aanpast

Genoeg slaap voorkomt dat je aankomt

Na een slechte nachtrust wordt er meer hongerhormoon aangemaakt. Je hebt daardoor gedurende dag meer trek. Combineer dat met het eerste punt (slechte keuzes maken) en je weet waarom te weinig slaap kan leiden tot gewichtstoename.

Genoeg slaap laat je er jonger uitzien

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een slaaptekort worden beoordeeld als minder gezond, minder aantrekkelijk en vermoeider (goh). Dat komt doordat tijdens je slaap het groeihormoon wordt aangemaakt. Het groeihormoon maakt je huid elastisch, houdt je metabolisme op gang en is goed voor je spieren. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen wat te weinig groeihormoon met je looks doet.

Genoeg slaap kan ervoor zorgen dat je minder snel verkouden wordt

Het belang van goede hygiëne bij het voorkomen van een verkoudheid is bekend, maar ook het belang van een goede nachtrust mag hierbij niet onderschat worden.

Genoeg slaap zorgt ervoor dat je je overdag beter kunt focussen

Genoeg slaap verbetert je aandacht, concentratie en coördinatie en dat maakt de meeste dingen die je overdag moet doen een stuk makkelijker.

Genoeg slaap is goed voor je humeur

Goed uitgerust ben je minder snel geïrriteerd en minder vatbaar voor depressieve en angstige gevoelens. En dat is natuurlijk goed voor je humeur.

Bron: YouBeauty

Tip van de redactie

Philips HF3531/01 Wake-up light
Wakeup Light Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen