Placeholder

‘Slaaptekort is een epidemie’

In 1942 sliep slechts acht procent van de mensen zes uur of minder. Tegenwoordig is dat bijna de helft van de mensen. Waar komt die verandering vandaan?

Matthew Walker doet al jarenlang onderzoek naar slaap. De afgelopen vierenhalf jaar schreef hij het boek Why We Sleep. Hij is ervan overtuigd dat we ons bevinden in een 'catastrophic sleep-loss epidemic.' Waarom slapen we zoveel minder dan 75 jaar geleden? Volgens hem zijn er verschillende redenen voor.

De redenen dat we minder slapen
Ten eerste, er is steeds meer verlichting en licht heeft een negatieve invloed op onze slaap. Ook schermen dragen niet bij aan een goede nachtrust. De tweede issue is ons werk. De grens tussen werk en privé vervaagt, maar dat is niet eens het grootste probleem. De reistijd wordt langer en niemand wil tijd voor familie of hobby's opgeven. Daardoor is slaap het eerste dat erbij inschiet. Andere factoren die meespelen zijn eenzaamheid, angst, alcohol en cafeïne. Sommige mensen zien weinig slapen zelfs een teken van succes.

Hoe korter je slaapt, hoe korter je leeft
Matthew Walker maakt zich er zorgen over, want verschillende onderzoeken wijzen uit: hoe korter je slaapt, hoe korter je leeft. Veel ziekten worden onder andere gelinkt aan te weinig slaap. Volgt Matthew zijn eigen adviezen op? Ja, hij houdt zich aan vaste bedtijden en raadt iedereen aan om dat te doen. Hij heeft de wetenschappelijke bewijzen gelezen en is ervan overtuigd dat deze bewijzen iedereen zouden moeten motiveren om genoeg te slapen. Maar het is niet genoeg, zegt hij. Er moeten dingen veranderen: aan de samenleving, op het werk en thuis.

Benieuwd naar het boek?
Why We Sleep: the new science of sleep and dreams is vanaf 3 oktober beschikbaar bij Bol.com voor €28,95.

Bron: The Guardian | Beeld: Shutterstock