Placeholder

Slaap je slecht? Misschien helpt het als je je voeding aanpast

Val je moeilijk in slaap? Voedingsdeskundige Anita Mulderij geeft advies.

Anita Mulderij: 'Je bent op tijd in bed gestapt, hebt niet stiekem tot laat die ene spannende serie gekeken en ervaart momenteel ook geen extra stress op je werk. Toch lig je elke keer úren wakker. Vervelend. Een gebrek aan slaap veroorzaakt niet alleen een gebrek aan energie, maar kan er ook voor zorgen dat je onnodige kilo’s aankomt, veroorzaakt een verhoogde bloeddruk en geeft je een wisselend humeur. Hoe zorg je ervoor dat je ’s avonds weer zonder problemen in slaap sukkelt? Veel mensen staan er niet bij stil, maar letten op wat je eet kan van grote invloed zijn op je slaapritme.

#1 Vermijd cafeïne
Je voedingspatroon bestaat uiteraard niet alleen uit voedsel, maar ook uit vloeistoffen. Een grote – voor de hand liggende – boosdoener is cafeïne. Dit vind je in koffie, maar ook (in kleinere mate) in cola en thee. Drink in plaats daarvan ’s avonds alleen kruidenthee. Niet alleen lekker, maar de warmte van zo’n dampende kop thee maakt je ook nog eens lekker slaperig. Welterusten!

#2 Drink een glas melk
Hoewel het drinken van melk niet voor iedereen aan te raden is, kan een glas melk op zijn tijd wel bijdragen aan een beter slaapritme. Dit heeft twee redenen: ten eerste de kracht van calcium dat bijdraagt aan het aanmaken van melatonine. Melatonine helpt je slaap-waakcyclus de hele dag onder controle te houden. Ook bevat melk het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is weer een bouwsteen van serotonine, het stofje dan ons slaap-waakritme reguleert.

#3 Eet een banaan
Kun je de slaap niet vatten? Eet dan een banaan. Ja, het is echt zo simpel. Bananen bevatten kalium, goed om rusteloze benen te kalmeren en nachtelijke krampen te voorkomen (je weet wel, van die hele scherpe kramp waar je ’s nachts van wakker schrikt, au!). Daarnaast bevatten bananen magnesium. Magnesium helpt je spieren en zenuwen te ontspannen en bevordert een gezonde bloedsomloop en spijsvertering. Wat wil een slaperig mens nog meer?

#4 Drink!
Nee, geen alcohol. Alcohol kan je slaappatroon juist verstoren en zorgt ervoor dat je minder diep slaapt. Met drinken bedoelen we: drink kersensap. Zure kersen bevatten van nature veel melatonine. Inderdaad, dat stofje van de continue slaap-waakcyclus. Een studie uit 2010 liet zien dat een glas kersensap de slapeloosheid aanzienlijk vermindert. Probeer het vanavond nog uit en blend kersensap met wat melk en ijs in een blender. De beste snack die je jezelf ’s avonds kunt gunnen!

#5 Eet amandelen
Waarom amandelen? Amandelen bevatten ook magnesium, die je makkelijker in een diepe slaap brengen. Ook bevatten ze veel eiwitten. Eiwitten zorgen ervoor dat je tijdens het slapen een stabiele bloedsuikerspiegel behoudt. Eet een klein handje amandelen voor je naar bed gaat. Geen zin in zo’n knapperige snack vlak voor het slapengaan? Smeer dan een beetje amandelboter of andere notenpasta op een volkoren cracker.

#6 Eet zalm (of andere vis)
Een goede nachtrust begint met een gezond en slaapvriendelijk avondmaal. Maar wat kun je dan het beste eten? Zalm is een goede optie. Deze zachte vis bevat een flinke dosis Omega 3-vetzuren. Hiervan is bewezen dat ze pieken van stresshormonen verminderen en de rust in het lichaam bevorderen. Kijk, dat is inderdaad wat je goed kunt gebruiken als je straks je bed inkruipt. Eet je liever geen zalm? Andere vissoorten, zoals heilbot, makreel en sardines, bevatten ook een hoop Omega 3-vetzuren. Bovendien bevatten deze vissen ook Vitamine B6, wat je lichaam weer nodig heeft voor de aanmaak van melatonine. Wat staat er bij jou vanavond op het menu?'

Meer tips voor een mooi en gezond lijf? Kijk op JasperAlblas.nl voor gratis voedingstips en heerlijke gezonde recepten.

Tekst: Anita Mulderij | Beeld: Shutterstock