Ayurvedische

Goed voor je voedingspatroon: 10 Ayurvedische tips

Misschien gaat je buurvrouw lekker op een dieet van salades, maar krijg jij juist buikpijn van rauwkost. Volgens de Ayurvedische leer is dat niet gek: ieder type heeft iets anders nodig om gezond te blijven. Wij hebben 10 tips.

1. 3 maaltijden per dag

Neem drie maal­tijden per dag en liefst geen tussendoortjes. Op die manier geef je je lichaam rust.

2. Goed verteerbare producten  

Eet vooral producten die goed te ­verteren zijn: gekookt is volgens Ayurveda bijvoorbeeld beter dan rauw. Vermijd eten dat bewerkt, bevroren, ingeblikt of opgewarmd is, want daaruit is de prana (levensenergie) ­verdwenen.

Lees ook: Ayurvedische leer: welk dosha-type ben jij?

3. Genoeg slaap

Zorg ervoor dat je genoeg slaapt. Ga op tijd naar bed en sta vroeg op, dat komt het meest overeen met het natuurlijke ritme van het lichaam.

4. Emoties

Eet niet als je boos of verdrietig bent. Is je geest nog bezig emoties te ‘verteren’, dan kan je lichaam voedingsstoffen niet goed opnemen.

5. Neem de tijd

Neem de tijd voor je maaltijd: eet niet te snel of te langzaam, concentreer je op de maaltijd (dus niet eten voor de tv of ondertussen op je telefoon kijken) en blijf na het eten vijf à tien minuten zitten voor je iets anders gaat doen.

6. Vermijd deze voedingsmiddelen

Vermijd energievretende voedingsmiddelen, zoals cafeïne, alcohol en fastfood. Ook verkeerde combinaties in het eten, zoals melk en vis of vlees en ­granen, onttrekken energie en zorgen voor verontreiniging in de darmen.

7. Seizoensproducten

Leef met de ­seizoenen mee door seizoensproducten te eten. Houd er ook rekening mee dat jouw type extra uit balans is in een bepaalde periode van het jaar (Kapha in het prille voorjaar, Pitta in de zomer en Vata in de herfst en winter).

8. Drink voldoende

Drink voldoende, bij voorkeur warm water dat tien minuten is gekookt. Dan is het water namelijk beter ­gefilterd. Ook zorgt water ervoor dat je voeding beter wordt opgenomen.

9. Kruiden

Gebruik veel ­kruiden, want die stimuleren de spijsvertering en zijn heilzaam voor lichaam en geest. Er zijn talloze kruiden waarvan de geneeskrachtige werking wetenschappelijk
is bewezen, zoals kurkuma, gember, koriander, kaneel en zwarte peper. Maar er zijn ook Ayurvedische kruidenmengsels te koop.

10. Voldoende beweging

Beweeg voldoende, liefst in de ochtend. Maar kies wel een sport die je leuk vindt en kunt volhouden. Overbelasting is uit den boze, dus beweeg zonder ­volledig uitgeput te raken of over je grenzen te gaan.

Bron: Santé juli 2019, tekst: Marion van Es

Gerelateerde artikelen