Placeholder

Ayurvedische leer: welk dosha-type ben jij?

Volgens de Ayurvedische leer wordt ieder mens geboren als een van de dosha-types: Vata, Pitta of Kapha. Welk dosha-type ben jij?

 

De Veda’s geloven dat de mens – net als het heelal en de natuur – is opgebouwd uit vijf elementen: aarde, vuur, lucht, water en ether (lege ruimte).

Die elementen komen ook terug in de drie dosha’s: Vata (lucht & ether), Pitta (vuur & water) en Kapha (aarde & water). Ieder mens wordt geboren als een van die drie types, of als een combinatie van twee. Weet je welk type je bent, dan kun je daar je leefstijl en voeding op aanpassen.

Welk dosha-type ben jij?

Vata-types

Vata-types hebben vaak een licht gewicht en komen niet snel aan. Ze zijn flexibel, druk, creatief en enthousiast, en ze hebben een rijke fantasie. Ook zijn ze gevoelig voor harde geluiden en hebben ze het snel koud. Als een Vata uit evenwicht is, kan dit leiden tot onzekerheid, stress, een droge huid en koude handen en voeten. Vata’s hebben baat bij een
regelmatig eetpatroon en warme, vochtrijke maaltijden met gezonde vetten. Koud en droog eten (zoals smoothies en crackers) kunnen ze beter vermijden, net als producten die wrang of bitter van smaak zijn.

Pitta-types

Pitta-types hebben een gemiddelde lichaams­bouw, maar kunnen wel veel eten. Ze zijn avontuurlijk en gepassioneerd, en doordat ze gestruc­tureerd, perfectionistisch, slim en ambitieus zijn, zijn het echte leiders. Maar zijn Pitta-types uit balans, dan kunnen ze prikkelbaar of driftig worden. Ook hebben ze snel last van een geïrriteerde huid. Omdat ze van zichzelf al warm en vurig zijn, hebben Pitta’s baat bij verkoelende dranken en maaltijden, zoals salades, melk, zoet fruit en granen. Ze kunnen beter wegblijven van alcohol, koffie, rood vlees en vet of pittig eten.

Kapha-types

Kapha-types hebben aanleg tot overgewicht en vaak een wat zwaardere lichaams­bouw en spieraanleg. Ze hebben een sterk immuunsysteem. Ook zijn ze actief, sterk en hebben ze een groot uithoudingsvermogen. Ze zijn rustig, geduldige en vriendelijk en raken niet snel uit balans. Doen ze dat wel, dan neigen ze naar over­gewicht en passiviteit. Kapha’s zijn dol op zoet en vet, maar door hun langzame verbranding kunnen ze beter kleine, licht verteerbare maaltijden nemen. Ze reageren goed op groente, fruit, bonen en pittige kruiden, en minder op zuivel, suiker en koolhydraten.

Meer weten over de Ayurvedische leer? In het juli-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt, lees je er alles over!

Tekst: Marion van Es

Gerelateerde artikelen