Water 2100x1440

Dit is hoeveel water je per dag zou moeten drinken

Weet jij hoeveel water je zou moeten drinken, waarom je genoeg moet drinken, wat er gebeurt als je te weinig drinkt en wat er gebeurt als je genoeg drinkt?

 

Je hebt het vast wel vaker gehoord, 2 liter water drinken per dag en je zit goed, maar waarom? Het lichaam van een vrouw bestaat voor 52% uit vocht. Dat ligt trouwens 11% lager dan bij een man, maar dat terzijde. Dagelijks verliezen we gemiddeld 2,5 liter vocht door te zweten, ademen en naar het toilet te gaan. En dit moet natuurlijk weer aangevuld worden. Dat doen we door te eten, drinken en oxidatiewater aan te maken dat ontstaat bij de verbranding van voedsel.

Hoe weet ik of ik genoeg water drink?

Ieder lichaam is anders en daarom zou het kort door de bocht zijn om te zeggen dat iedereen 2 liter water zou moeten drinken. Er bestaat een rekensommetje voor: Je lichaamsgewicht per kilogram keer 30 milliliter water. Volgens het Voedingscentrum zit je echter goed als je tussen de 1,5 en 2 liter per dag drinkt. Alcoholische dranken natuurlijk niet mee gerekend, want die onttrekken juist vocht. Voor kinderen ligt de norm lager, 1 tot 1,5 liter en voor oudere 1,7 liter per dag. De kleur van je urine is een goede indicator of je voldoende water drinkt. Is de kleur geel tot oranje, dan drink je te weinig water en is de kleur lichtgeel tot doorzichtig dan zit je op de goede weg.

Mag ik dan echt alleen maar water?

Nee, naast water raadt het Voedingscentrum ook zwarte en groene thee, kruidenthee en zelfs koffie aan. Goed nieuws, twee tot vier koppen koffie per dag zou zelfs goed voor je zijn. Wij nemen nog een bakkie! Dranken met suikers en alcohol worden dus afgeraden.

Welk water kan ik het best drinken?

Gewoon simpel kraanwater, om meerdere redenen. Het is beter voor het milieu dan bronwater, een stuk goedkoper, er zitten geen calorieën in en het is bijna overal verkrijgbaar. Do we need to say more?

Wat gebeurt er als ik te weinig drink?

Je merkt dan vanzelf wel op dat je dorstgevoel en de drang om te plassen afneemt. Dit komt omdat je lichaam de vochtbalans automatisch herstelt wanneer je te veel vocht verliest en dat is niet oké. Vocht is namelijk belangrijk voor het reguleren van de lichaamstemperatuur, het afvoeren van afvalstoffen en het transporteren van voedingstoffen. Bij een tekort kun je last krijgen van concentratieverlies, sufheid en hoofdpijn, dit zijn uitdrogingsverschijnselen. Tijdens het sporten verlies je natuurlijk extra vocht. Lees hier of het nodig is om tijdens het sporten extra te drinken.

Wat gebeurt er als ik genoeg water drink?

Dan nemen eventuele buik- en huidklachten, stijfheid en gewrichtspijn af en verbeterd de huid. Ook voor mensen met die last hebben van spijsverteringsklachten is genoeg water drinken belangrijk.

Lees ook: helpt water drinken na het eten van iets pittigs?

Bestel hier