Placeholder

5 vragen over eiwitten en plantaardige eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Wil je weten wat eiwitten voor je lichaam doen en hoe je er genoeg van binnenkrijgt?

1. Hoeveel eiwitten heb ik nodig?
Als volwassene heb je ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Weeg je 70 kilo? Dan heb je ongeveer 56 gram eiwit per dag nodig. Het advies is om eiwitten verspreid op de dag te eten.

2. Waarvoor zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten ondersteunen je spieren en zorgen voor het behoud en de groei van je spieren. Daarnaast zijn ze betrokken bij veel functies in ons lichaam. Zo zijn ze onder andere ook belangrijk voor de opbouw van je botweefsel en je botten in conditie te houden. Ook zijn ze nodig voor transport van stoffen in het bloed en onze lichaamscellen. Kortom, een onmisbare voedingsstof.

3. Welk ingrediënt kan ik het best eten om eiwit binnen te krijgen?
Bijna alle voedingsmiddelen bevatten eiwit. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. De eiwitkwaliteit per product verschilt wel. Die kwaliteit hangt af van hoe goed het lichaam het kan verteren en van de hoeveelheid essentiële aminozuren. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, ons lichaam heeft in totaal zo’n 20 verschillende aminozuren nodig. Sommige aminozuren kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden, dus die moeten we uit onze voeding halen; dit zijn de essentiële aminozuren.

4. Hoe zit het met dierlijke en plantaardige eiwitten?
Vlees en zuivel zijn hele goede bronnen van dierlijke eiwitten, maar wist je dat ook soja een uitstekende bron van plantaardige eiwitten is? Soja bevat namelijk alle essentiële aminozuren. Ook als je meer plantaardig of volledig plant based wil eten, kun je dus net zo gemakkelijk aan je eiwitten komen.

5. Kan ik het best voor plantaardige eiwitten of dierlijke eiwitten kiezen?
De voedingswaarde van beide soorten eiwitten is even goed. Soja-producten, zoals die van Alpro, bevatten over het algemeen minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten (die bekend staan als 'de goede vetten') dan producten van dierlijke oorsprong. Daarnaast bevatten ze meestal meer vezels. Soja is niet alleen goed voor jou*, het is ook beter voor de planeet**. Voor de productie van Alpro soja wordt er twee keer minder land gebruikt, 4 keer minder water en de CO2-uitstoot bij de productie van soja is zelfs 2,5 keer minder dan bij de productie van melk.

Een goede reden om vaker voor plantaardig te gaan. Soja is perfect als kickstarter bij het ontbijt, maar het is ook een lekkere als toevoeging aan je lunch of lekker als snack na het sporten. Wil je meer weten over soja? Bekijk de informatiepagina van Alpro.

Ellen Hoog kiest ook voor soja-producten
Soja past goed in een gezonde en actieve levensstijl. Ook Ellen Hoog eet graag plantaardig met de producten van Alpro. Wil je net als Ellen Hoog je dag goed beginnen met een plantaardig ontbijt om je dag een kickstart te geven? Onder de video vind je een lekker ontbijtreceptje ter inspiratie.

 

Recept voor sinaasappel-havermoutontbijt

  1. Schenk de Alpro Sojadrink in een kleine pan, voeg de havermout en een snufje kaneel toe.
  2. Kook het geheel 3 minuten. Haal de pan van het vuur en maak het eventueel naar smaak zoeter met honing.
  3. Voeg vervolgens sinaasappelschijfjes toe, besprenkel met citroen en schenk de havermout er bovenop.
  4. Laat het 1 minuut afkoelen en voeg als laatste de rozijnen toe.

Dit artikel is een samenwerking met Alpro.

*Plantaardige voedingsmiddelen zijn doorgaans arm aan verzadigde vetten. Vermindering van de consumptie van verzadigd vet draagt bij tot een instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl zijn belangrijk voor een goede gezondheid.

** Ecofys University of Twente 2015