Wintertenen

Wintertenen: wat kun je eraan doen?

Paarse tenen, rode bulten en heel veel jeuk. Wintertenen zijn een nare bijkomstigheid van de wintermaanden. Hoe je er vanaf komt is soms lastig te zeggen, maar hopelijk helpen deze tips.

Je kunt wintertenen én -handen krijgen wanneer het koud is buiten. Dat uit zich vaak in pijn, jeuk en vervelende plekken op je handen en voeten. Helaas zijn er geen medicijnen voor. Het advies is vooral: houd ze warm. En er zijn nog een aantal dingen die je kunt proberen.

Het is niet met duidelijkheid te zeggen waar die vervelende wintertenen vandaan komen. Soms kan het erfelijk zijn, dus dat meer mensen in je familie er last van hebben. Daarnaast speelt beweging een rol. Wanneer je weinig beweegt is de kans op wintertenen groter. Datzelfde geldt voor wanneer je mager bent. Ook vrouwen hebben meer kans op de vervelende klachten dan mannen.

Wisselbaden voor wintertenen

Wisselbaden is een advies dat je vaak hoort wanneer je last hebt van wintertenen. Vul twee bakken met water. Eentje met koud en de ander met warm water. Wissel steeds je voeten van het ene voetenbad naar het andere. Twee à drie minuten in het warme water en (gelukkig) twee tot drie seconden in het koude water. Herhaal dit ongeveer zeven keer. Dat schijnt goed te zijn voor de doorbloeding van je voeten. Misschien helpt het jou niet, maar het is het proberen zeker waard.

Lees ook: Blaren? Drukplekken? Gebruik Loperswol!

Warm inpakken

Zoals we al schreven is het belangrijk om je voeten en handen goed warm te houden in de wintermaanden. Draag het liefst sokken van natuurlijke materialen, zoals wol of katoen. En let erop dat je schoenen waterdicht zijn. Natte voeten is namelijk niet erg lekker met koude dagen. Daarnaast is het ook goed om je hele lichaam warm te houden. Zorg voor een warme werkplek en pak je hele lichaam goed in wanneer je naar buiten gaat.

Voeten invetten

Houd de huid van je tenen (en vingers) soepel door ze regelmatig in te vetten met een vette crème, zoals bijvoorbeeld vaseline of uienzalf. Dat is ook nog eens goed voor de doorbloeding.

Twijfel je over de klachten van je wintertenen? Dan kun je altijd je huisarts raadplegen.

Tip van de redactie

Ontdek de ontspannende Auronic voetenwarmer tegen kou en pijn. Stel eenvoudig de temperatuur in via het LED-display; hij gaat na 90 minuten uit. Geschikt tot EU maat 47, met wasbare micro-plush binnenhoes. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON THUISARTS, A-VOGEL
BEELD GETTY IMAGES