Placeholder

Detox in 24 uur

Of je nu gisteravond enorm hebt gezondigd of gewoon een duwtje in de juiste richting nodig hebt, dit eendaagse do it yourself detox-plan helpt je op weg naar een gezondere levensstijl.

Dit artikel is een bijdrage van Anita van JasperAlblas.nl. Lees ook haar vorige artikel: Eet jij meer als je stress hebt?

Ochtend
1. Nadat je bent opgestaan: drink een glas lauwwarm water met een beetje vers citroensap. Behalve dat het een boost vol Vitamine C is, helpt het ook je spijsvertering op gang te brengen. Blijf gedurende dag genoeg water drinken. Water is de kern van een goede detox.

2. Voor het ontbijt: tijdens een dag detoxen is het niet aan te raden om intensief te sporten. Toch is het goed om wel in beweging te blijven. Voel je je een beetje stijfjes in de vroege ochtend? Doe dan wat korte maar kalmerende yogaoefeningen.

3. Tijd voor ontbijt: eet ’s ochtends een gezond ontbijt, zodat je dag goed kunt starten zonder dat je je een paar uur later weer hongerig en slap voelt. Zorg dat het ontbijt vrij is van granen en zuivel. Drink bijvoorbeeld een goedgevulde smoothie van spinazie, boerenkool, banaan, een halve appel en kokoswater.

4. Koffiepauze: tijdens een detox is koffie een no-go. Toch behoefte aan een kleine pick-me-up na de eerste intensieve vergadering? Neem dan een kop groene thee. Groene thee is rijk aan antioxidanten en geeft je metabolisme een boost. Iets te eten erbij? Kies voor een vezelrijke appel of wat Griekse yoghurt met wat blauwe bessen.

Middag
5. Neem zo vaak mogelijk pauze: probeer tijdens de detox extra op je gezondheid te letten. Beweeg zoveel mogelijk, ook op je werk. Sta elk uur of halfuur even op, om bijvoorbeeld naar de wc te gaan of iets te printen. Kijk ook af en toe even niet naar je computerscherm.

6. Lunch: geen after-lunch dip meer? Zorg dan voor een lichte lunch, waar je toch de rest van de middag op kunt teren. Bijvoorbeeld een heerlijke soep of een salade. Eet je lunch uit de buurt van je computerscherm en leg ook je telefoon even weg. Heb je je lunch gefocust opgegeten? Loop dan nog een blokje om.

7. Tussendoortje: toch nog iets eten voor het avondeten? Er gaat niets boven een groen sapje, waarvan je meteen flink wat energie krijgt. Geen tijd om er zelf één te maken? Koop dan een vers bereid sapje van de supermarkt in de buurt.

Avond
8. Ontspan: trakteer jezelf ergens op voor je thuis voor de televisie op de bak ploft. Bijvoorbeeld door een massage te boeken of heerlijk een paar uurtjes naar de sauna te gaan. Je zult zien dat alle spanning langzaam uit je lijf verdwijnt.

9. Avondeten: het perfecte moment om te ontspannen met een gezonde maaltijd vol magere eiwitten en verse groenten. Bijvoorbeeld een lekker stukje vis met wat groenten. In plaats van je maaltijd gedachteloos voor de televisie naar binnen te werken, kun je beter aan tafel eten. Hierdoor eet je niet per ongeluk te veel.

10. Slaap genoeg: één van de beste manieren om het lichaam te ontgiften is door genoeg te slapen. Slaap wordt vaak gelinkt aan gewichtsverlies, stress en de algehele gezondheid. Probeer je telefoon en laptop zo vroeg mogelijk opzij te leggen, neem een warme douche en geef jezelf de tijd om je voor te bereiden op een goede nachtrust. Slaap lekker!

Meer tips over afvallen en gezonde voeding vind je op de website van Jasper Alblas >>

Tekst: Anita Mulderij | Beeld: Shutterstock