Placeholder

Snack attack: dit vertellen je eetbuien je

Onweerstaanbare trek in een hele reep melkchocola met nootjes, urgente drang naar een frikadel speciaal… Wat is jouw snackzwakte? En wat wil je lichaam je er eigenlijk mee zeggen?

Herkenbaar? Na een lange dag op de bank ploffen en alle remmen losgooien. Wat je ook maar in huis hebt, je valt erop aan: chips, kaas met mosterd, chocolade en zelfs die pot pindakaas. Je denkt misschien dat het je overkomt, maar eetbuien kunnen een signaal zijn van je lichaam dat er een tekort is aan essentiële voedingsstoffen. Het is als het ware een alarmbel die je waarschuwt: 'Er missen belangrijke vitamines en mineralen'. Jammer genoeg begrijp je deze noodkreet vaak verkeerd en denk je dat je zin hebt in ongezonde dingen. Slechte voeding kan 'smaken' naar een voedingsstof die je lichaam graag binnen wil krijgen. Zo ontstaat een enorme zin in chocolade bijvoorbeeld door een tekort aan magnesium, maar een doos bonbons bevat veel te weinig van deze voedingsstof om het tekort echt aan te vullen.

Dit is slechts een tipje van de sluier. Wil je alles lezen over snack attacks en ontdekken wat jouw eetbui wil zeggen? Vanaf pagina 60 in het juninummer van Santé lees je het volledige artikel.

Beeld: Shutterstock