Placeholder

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar: hier kun je op letten

De premies voor 2019 zijn bekend. Overweeg jij een overstap? Dit zijn vijf punten waar je op kunt letten.

1. Is overstappen echt voordeliger voor je?
Laat je niet te veel opjagen door berichten over prijsverschillen en prijsstijgingen. Een feit blijft dat de prijsverschillen groot zijn, dus het kan geen kwaad om jouw verzekering en situatie onder de loep te nemen. Dit is het moment om te switchen. Het is misschien even wat uitzoekwerk, maar als je daarmee op jaarbasis veel geld kunt besparen, is het de moeite waard. Ook als je situatie is veranderd, kan het handig zijn om te vergelijken.

2. Wat zijn de voorwaarden?
Het is lastig om verschillende verzekeraars te vergelijken. De voorwaarden lopen steeds meer uiteen: mag je zelf je arts of ziekenhuis kiezen of heeft de verzekering een selectie gemaakt? Moet je zorgkosten voorschieten of betaalt de verzekering ze direct aan de zorginstelling? Zijn er andere beperkingen? Misschien ga je minder betalen, maar heb je ook minder keuzevrijheid.

3. Wat vind jij belangrijk?
Om een goede overstapkeuze te maken, moet je bepalen wat jij belangrijk vindt. Wil je zelf het ziekenhuis kunnen kiezen, regel je zaken het liefst online? Heb je fysiotherapie, een bril of een beugel nodig? Kijk bij verschillende verzekeringen hoe het zit met de vergoedingen. Als je nu al kunt inschatten dat de kans groot is dat je in 2019 bepaalde zorg nodig hebt, kun je proberen een verzekeraar te vinden die daar de meest gunstige vergoedingen voor heeft.

4. Verhoog je je eigen risico?
Het verplichte eigen risico blijft 385 euro. Door je eigen risico vrijwillig te verhogen naar 885 euro, kun je besparen op de maandelijkse kosten. Denk er goed over na. Zelfs al ben je nu gezond, medische tegenslagen zijn niet te plannen. Stel dat er iets gebeurt, heb je dan genoeg (spaar)geld om het eigen risico te betalen?

5. Wil je een online zorgverzekering?
Steeds meer verzekeraars bieden een voordeligere internetverzekering aan. Alles wordt dan online geregeld. Een goede optie dus als je iets goedkoper uit wilt zijn.

Beeld: Shutterstock