Placeholder

Gezond en fit de winter door

Een kwart van de vrouwen is in de winter ruim drie kilo zwaarder dan in de zomermaanden. Herken jij dit verschijnsel? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet hoe jij de winter gezond en fit doorkomt.

Voeding
– De winter brengt natuurlijk seizoensgroentes met zich mee. Denk hierbij aan koolraap, boerenkool en pastinaak. Deze groentes zitten boordevol vitaminen, calcium en foliumzuur. Maar de meeste vitaminerijke groentes zijn de Hollandse spruitjes. Deze zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium. Hartstikke gezond dus!

– Zin in een lekkere winterse stamppot? Als je er vlees bij eet, kies dan voor mager vlees. O ja, en laat de jus maar helemaal achterwege.

– Een powerstofje dat goed van pas kan komen in de winter is zink. Dit activeert namelijk meer dan 200 hormonen en enzymen en verhoogt de kracht van je immuunsysteem. Zink zit in melk-, vlees-, en visproducten.

Lichaam en beweging
– Laat het koude en gure weer je niet weerhouden om naar buiten te gaan. Er zijn tegenwoordig genoeg moderne regenjassen en stevige paraplu's waarmee je het weer kunt trotseren, te voet of op de fiets. Ieder beetje beweging is meegenomen!

– Eerlijk is eerlijk: je trainingsschema in de winter volhouden is een lastige opgave. En aan fitnessapparaten in je woonkamer zit een aardig prijskaartje. Gelukkig zijn er low budget-spullen. Denk aan een balansbal, een springtouw of simpele gewichtjes. Zo kun je binnenblijven, maar jezelf toch in het zweet werken!

– In de winter verlang je wel eens naar een lange en vooral warme douche. Maar probeer die warme douche eens af te wisselen door tussendoor af en toe de koude kraan open te draaien. Doordat je gewend raakt aan het temperatuurverschil ben jij een verkoudheid of een griepje eerder de baas.

– Zwemmen in de zee kun je vergeten in de winter. Maar er zijn genoeg binnenzwembaden in Nederland. Met zwemmen gebruik je al je spieren gewrichten, supergezond dus. Tweemaal per week, 40 minuten, en jij bent alweer bikiniproof voor de zomer.

Lees ook
> Waarom je aankomt in de winter
> Beautytips voor de koude dagen