apk-keuring

Een stralende lach met deze apk-keuring voor je mond

Een stralende lach, gezonde tanden en een frisse adem wie wil dat nou niet? Houd met deze tips een apk-keuring voor je mond en die stralende lach is binnen handbereik.

 

Zorg voor een gezonde basis

Wil je een mooi en gezond gebit? Begin dan met de basis: je tandvlees. Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt strak rond je tanden. Volgens de Vereniging van Mondhygiënisten heeft maar liefst tachtig ­procent van de Nederlanders weleens last van bloedend tandvlees, wat in veel gevallen duidt op een ontsteking. Dat lijkt ­misschien onschuldig, maar dat is het niet. Bacteriën kunnen namelijk via het mondslijmvlies in de bloedbaan terecht­komen en zo bij het hart ook zorgen voor ontstekingen.

Ook last van bloedend tandvlees? Spoel dan met zout water. Maak een mengsel van zout en water, flink spoelen en klaar ben je. Of kies voor een speciale tandpasta voor gevoelige tandhalzen, zoals Paradontax. Deze tandpasta helpt tandplak verwijderen en zorgt voor sterke tanden.

Lees ook: ‘Wat te doen bij een witte tong?’

Poets met aandacht

Gedachteloos en snel je tandenpoetsen voordat je je bed in duikt? Ook voor tandenpoetsen geldt dat je dat het best met volledige aandacht kunt doen. Poets met een elektrische tandenborstel. Door de snel roterende kop, wordt je gebit beter gereinigd dan bij een handtandenborstel. Daarbij is het wel belangrijk hoe je poetst. Het gevaar is dat je denkt dat die elektrische tandenborstel het werk wel voor je doet, maar dat is niet zo. Bij elektrisch poetsen laat je de borstel juist op één tand of kies staan en verplaats je die langzaam door je gebit. Voor zowel de elektrische als handtandenborstel geldt: als je met aandacht poetst, wordt je gebit goed schoon.

Poets je tong

Is je adem weleens frisser geweest? Poets dan je tong. Het plak op je tong is namelijk de grootste veroorzaker van een slechte adem. Met poetsen verwijder je maar zestig procent van alle plak. Dat betekent dus dat je ook aan de slag moet met flosdraad, ­stokers of ragertjes. Welke methode het best bij je past, is afhankelijk van je gebit.

Ga aften te lijf

Ze zijn klein, maar kunnen zorgen voor heel wat pijn: aften. Een op de vijf Nederlanders heeft weleens last van de zweertjes op je wangslijmvlies, tandvlees of tong. Het is een beschadiging die ontstaat als gevolg van een verminderde weerstand, maar ook een slechte mondhygiëne kan de boosdoener zijn. Achtergebleven tandplak zorgt er namelijk voor dat je mondslijmvlies minder goed wordt beschermd. Reinig je je gebit elke dag grondig, maar zie je toch een aft verschijnen? Check dan de ingrediënten van je tandpasta: het schuimmiddel sodium laureth sulfate kan aften veroorzaken als je er gevoelig voor bent. Ook een vitamine-B- en zinktekort zijn mogelijke triggers.

Drink genoeg (water)

Speeksel reinigt je mondholte door ervoor te zorgen dat bacteriën zich niet aan de mondslijmvliezen kunnen hechten en houdt de zuurtegraad van je mond neutraal, waardoor je glazuur minder slijt. Water is de bouwstof van speeksel, drink dat dus voldoende.

Voed de goede bacteriën in je mond

De dikke laag goede bacteriën die de slijmvliezen van onze darmen, mond en huid bekleden, bieden bescherming en zorgen ervoor dat virussen, bacteriën, schimmels en parasieten op afstand blijven. Het is dus belangrijk dat ze gevoed worden, zodat ze kunnen voortbestaan. Dit doe je door een voedingspatroon aan te houden met veel onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Menutip: sla, andijvie, witlof, schorseneren, artisjok, ui, prei, asperge en knoflook.

Bron: Santé maart 2019 Tekst: Marlies Hanse

Gerelateerde artikelen