ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees? Kom in actie!

Heb je last van bloedend tandvlees? Dan is dit een signaal dat je tandvlees ontstoken is. Op de lange termijn kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om hier op tijd iets aan te doen.

 

Bloedend tandvlees wordt bijna altijd veroorzaakt door onvoldoende mondhygiëne. Wanneer je je tanden niet goed reinigt, stapelt het tandsteen op je tanden zich op. Hierin zitten bacteriën die zich nestelen in de overgang van tanden naar tandvlees. Het resultaat hiervan is ontstoken tandvlees dat zich terugtrekt en gaat bloeden.

Lees ook: ‘Flossen: voor of na het tandenpoetsen’

De juiste poetstechniek

Met een goede poetstechniek bereik je je hele gebit, ook de moeilijkere plekjes. Vergeet niet je tandenborstel te vervangen zodra de haartjes naar buiten beginnen te buigen, dit is meestal na zo’n drie maanden.

Zo doe je het:

Verdeel je gebit in vier delen: onder, boven, links en rechts. Poets elk deel minstens dertig seconden. Houd je tandenborstel in een hoek van 45 graden. Maak korte bewegingen en beweeg zo van links naar rechts. Pas op dat je niet te hard duwt. Neem ook je achterste kiezen en de binnenkant van je tanden mee.

Flossen

Je tandvlees is verbonden met je tanden. Wanneer je veel bacteriën, tandplak en tandsteen op je tanden hebt zitten, kan je tandvlees geïrriteerd raken en zich terugtrekken. Hierdoor ontstaat ruimte tussen je tanden en je tandvlees. Flossen helpt om de ruimte tussen je tanden zo schoon mogelijk te houden.

Zo doe je het:

Maak elke dag een paar minuten vrij om te flossen. Flossen doe je met flosdraad of tandragers. De eerste paar keren zal je tandvlees misschien flink gaan bloeden, maar je zult merken dat het steeds beter gaat naarmate je vaker flost.

Ratanhiawortel

Tandvlees dat zich eenmaal heeft teruggetrokken, komt helaas niet meer terug. Wel kun je ervoor zorgen dat het zich niet verder terugtrekt. Ratanhiawortel zou hierbij kunnen helpen. Deze plant zuivert je tandvlees en zou ervoor zorgen dat je tandvlees weer gezond en sterk wordt.

Zo doe je het

Er zijn verschillende manieren om ratanhiawortel te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een tandbalsem met ratanhia-extract of gebruik mondwater met ratanhiawortel.

Tandvleesmassage

Een tandvleesmassage zorgt voor een betere bloedcirculatie in je tandvlees. Dit kan helpen de pijn te verzachten en ontstekingen te verminderen.

Zo doe je het:

Maak met een schone tandenborstel ongeveer een minuut lang zachte, circulerende bewegingen op je tandvlees. Je kunt ook je vingers gebruiken, mits je ze goed hebt gewassen en je nagels kort zijn.

Bron: Santé april 2016 Tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen