witte tong

Wat te doen bij een witte tong?

Het kan wel eens voorkomen dat je wakker wordt met een witte tong. Meestal is dit onschadelijk en kan je het zelf behandelen. Maar soms kan het ook een teken zijn van een ernstige ziekte…

 

Van een droge mond, plakkerig oppervlak, ronde vlekjes, verkleurde smaakpapillen tot bultjes met pus. Er zijn verschillende redenen waarom een tong wit kan lijken. De verandering van kleur gebeurt meestal terwijl je slaapt. De verkleuring kan gepaard gaan met pijn, maar het komt ook vaak voor dat je niks voelt. Toch is het wel belangrijk dat je aandacht besteed aan een witte tong.

Lees ook: ‘4x de pijn verzachten als je je tong verbrand hebt’

Mondhygiëne

De meest voorkomende oorzaak van een witte tong is de ophoping van bacteriën en vuil. Deze komen allemaal vast te zitten op de smaakpapillen van de tong. Naast dat je smaakpapillen zich bevinden op je tong zitten ze ook in je wangslijmvlies en in de slokdarm. En dat betekent dat deze ook wit kunnen worden. Deze onderdelen zijn namelijk allemaal verantwoordelijk bij het doorslikproces.

Verbetering van de mondhygiëne zou de witte waas al kunnen verminderen. Dit kan je doen door:

  • Tijdens het tandenpoetsen ook je tandvlees, wangen en tong te poetsen.
  • Voorzichtig te schrapen over het hele tongoppervlak met een tandenborstel of tongschraper.
  • Niet alleen te flossen tussen de tanden, maar ook om je tanden heen. Dit helpt bij de verwijdering van extra bacteriën die de tandenborstel niet meeneemt.
  • Na het poetsen ook goed met water of mondwater te spoelen.

Uitdroging

Witte vlekken kunnen ook veroorzaakt worden door uitdroging. Als je niet genoeg water drinkt, kan je mond niet genoeg speeksel aanmaken. Speeksel houdt je mond schoon door voedselresten naar je spijsverteringskanaal door te sturen. Als dit niet gebeurt dan blijven er etensresten en bacteriën achter in de mond, wat de witte waas veroorzaakt.

Suiker

Als je veel koekjes en snoep eet, zal er veel suiker achter blijven in je mond. Dit zorgt ervoor dat de zuurtegraad in je mond verandert. Ook het kauwen van veel kauwgom kan een oorzaak zijn. Kauwgom irriteert het oppervlak. Hetzelfde geldt voor een overmatig gebruik van keelpastilles.

Aangetast immuunsysteem

Heb je een witte tong en doet het ook pijn? In eerste instantie zal er niet veel aan de hand zijn. Maar heb je een langere tijd last van een geheel wit oppervlak of een plekje? Dan kan dit een teken zijn van een aangetast immuunsysteem. De verandering van de kleur gaat dan meestal gepaard met pijn of een geïrriteerd gevoel. Iedereen heeft goede en slechte bacteriën. In de meeste gevallen kan je lichaam deze bacteriën makkelijk bestrijden. Als je een aangetast immuunsysteem hebt, is je lichaam niet meer in staat om de slechte bacteriën te bestrijden. Houd je witte tong een langere tijd aan? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. In sommige gevallen kan het ontwikkelen van kanker, diabetes en HIV de oorzaak zijn van een lang aanhoudende witte tong.

Bron: Today.com

Gerelateerde artikelen