4 dingen die je niet wist over knoflook
22 december 2019
Knoflook geeft een gerecht meer smaak. Maar er zijn vast een paar dingen waar je nog nooit van hebt gehoord!
1. Oude knoflook is nog gezonder
Gooi knoflook die begint te kiemen niet weg. Kiemende knoflook is namelijk gezonder dan verse jonge, en bevat een hogere concentratie antioxidanten.
Lees ook: ‘Recept: koolhydraatarme knoflooksaus‘
2. Bak het niet te lang mee
Dor verhitting verliest het gezonde voedingsstoffen. Bak het eens niet mee vanaf het begin, maar voeg het pas toe vlak voordat je maaltijd klaar is.
3. De geur ontstaat door zwavelverbindingen
De sterke geur ontstaat door zwavelverbindingen in de bol knoflook. De belangrijkste is allylmethylsulfide. Deze zwavelverbinding kan niet worden afgebroken door je lichaam, waardoor je de beruchte knoflookadem krijgt.
4. Giftig voor sommige dieren
Houd het uit de buurt van honden en katten, voor hen is het giftig. Sommige stoffen uit knoflook worden omgezet naar sulfoxide en disulfide, oxidanten die rode bloedcellen beschadigen. Bij mensen hebben de bloedcellen een beschermingsmechanisme, maar bij veel dieren is dat mechanisme te laag om de bloedcellen te beschermen tegen beschadigingen.