category colour brushLekker

4 dingen die je niet wist over knoflook

Knoflook geeft een gerecht meer smaak. Het is zo'n geliefd ingrediënt dat er zelfs een dag aan is gewijd, vandaag is het Garlic Day. Wist je de volgende dingen over knoflook al?

1. Oude knoflook is nog gezonder
Gooi knoflook die begint te kiemen niet weg. Kiemende knoflook is namelijk gezonder dan verse jonge knoflook. Knoflook met uitschieters bevat namelijk een hogere concentratie antioxidanten.

2. Bak knoflook niet te lang mee
Knoflook verliest gezonde voedingsstoffen door verhitting. Bak de knoflook eens niet mee vanaf het begin, maar voeg het pas toe vlak voordat je maaltijd klaar is.

3. De geur ontstaat door zwavelverbindingen
De sterke geur van knoflook ontstaat door zwavelverbindingen in de bol knoflook. De belangrijkste is allylmethylsulfide. Deze zwavelverbinding kan niet worden afgebroken door je lichaam, waardoor je de beruchte knoflookadem krijgt.

4. Knoflook is giftig voor sommige dieren
Houd knoflook uit de buurt van honden en katten, voor hen is knoflook giftig. Sommige stoffen uit knoflook worden omgezet naar sulfoxide en disulfide, oxidanten die rode bloedcellen beschadigen. Bij mensen hebben de bloedcellen een beschermingsmechanisme, maar bij veel dieren is dat mechanisme te laag om de bloedcellen te beschermen tegen beschadigingen.

Beeld: Shutterstock

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest