niet kunnen slapen

Dit zijn de tips die slaaptherapeuten geven

Van een paar keer piekeren over een stressvolle werkweek tot echte slapeloosheid met alle gevolgen van dien. Bijna iedereen kampt weleens met slaapproblemen.

Vlot in slaap vallen. 8 uur slapen. Prettig dromen. Uitgerust wakker worden. Het is een ideaalplaatje dat we allemaal met open armen verwelkomen. Heb jij moeite met in slaap komen of in slaap blijven? Wellicht helpen deze tips van slaapprofessionals je.

Lees ook: ‘Is het nu wel of niet verstandig om met een bh aan te gaan slapen?

Momentje plannen

Slaapoefentherapeut Ria Geurtsen adviseert een ‘overdenkmomentje’ in te plannen. Niet vlak voor het slapengaan, wel overdag. Geef jezelf de tijd de gebeurtenissen die je bezighouden te overdenken. En sluit het moment ook bewust af. Hopelijk voorkom je hiermee dat je er alsnog over gaat liggen malen zodra je hoofd je kussen raakt ’s avonds.

Ligt álles goed?

Cesar-therapeut Joyce Ruys vindt dat je slaapomstandigheden zo optimaal als mogelijk moeten zijn. Zorg voor een fris, schoon bed met een fijn matras en beddengoed van goede kwaliteit. Zorg dat er niets klemt, knelt of in de weg ligt (past je pyjama bijvoorbeeld nog wel goed?). En ga na of je lichaam een goede slaaphouding kan aannemen. Het ademen moet vrij kunnen. Armen en handen zouden ontspannen moeten liggen. En het bekken moet stabiel, stevig op de matras liggen.

Niet te lang blijven hangen

Het klinkt zo tegenstrijdig, maar een fiks deel van de slaapproblematiek kan deels liggen in een verkeerd aangeleerd ritme waarbij je juist té veel in bed ligt. Je bent moe, ervaart lastigheden met inslapen, wordt ook moe weer wakker.. en ‘dus’ ga je extra vroeg naar bed of slaap je extra lang uit. Niet altijd verstandig, meent de Vlaamse therapeut Johan Verbraecken. Veel van zijn patiënten zijn dan ook gebaat bij slaaprestrictie. De slaapduur wordt verkort, om te voorkomen dat je doelloos ligt te woelen en de uren in bed sowieso verloren zijn. Samen met een therapeut vogel je uit wat een beter slaap-en-wakker-zijn-ritme is.