manieren-ontsteking-tegengaan

5 natuurlijke manieren om ontsteking tegen te gaan

Ontsteking en irritatie in je lichaam kunnen de verstopte oorzaak zijn van een heleboel gezondheidsproblemen. Daarom is het verstandig om jezelf te beschermen tegen deze ongewenste ontstekings- en irritatiereacties. Hoe je dat aanpakt? Met deze 5 natuurlijke manieren, die je niet alleen helpen om ontsteking tegen te gaan, maar ook om je beter te helpen voelen.

1. Zie nachtrust als een prioriteit

Je lichaam herstelt zichzelf wanneer je slaapt. Denk bijvoorbeeld aan een moment waarop je buik opgeblazen voelde, misschien van een grote avondmaaltijd vlak voor het slapen. Wanneer je wakker werd, voelde je je toen nog zo opgeblazen? Precies! Je had last van een geïrriteerde reactie op voeding die je lichaam ’s nachts onder controle heeft kunnen krijgen. Wanneer we te weinig slapen worden er genen getriggerd die geassocieerd worden met chronische ontsteking/irritatie. Probeer dus aan minstens 7 uur slaap per nacht te komen om goed te kunnen herstellen!

Lees ook: ‘Buikpijn na het eten: dit zijn de meest voorkomende oorzaken

2. Sport regelmatig

Er zijn een tal van redenen om regelmatig te blijven bewegen, maar sporten is een van de meest significante lifestyle keuzes die je kan maken om ontsteking en irritatie tegen te gaan. Dat komt omdat sport een C-reactief eiwit (CRP), wat een biomarker is die ontsteking triggert, kan doen afnemen. Probeer daarom iedere week ongeveer 150 tot 400 minuten van milde beweging of 75 tot 150 minuten intensieve beweging per week in te plannen. Zorg er ook voor dat je niet te veel gaat sporten, want dan zet je je lichaam onder te veel stress dat kan juist een averechts effect hebben.

3. Zweet het eruit

Onderzoek wijst uit dat een regelmatige saunasessie kan helpen bij het voorkomen van acute en chronische ziektes door de kans op ontsteking en irritatie te verminderen. Regelmatige saunasessies worden geassocieerd met een vermindering in ontstekingsmarkers, waaronder fibrinogeen en leukocyten (witte bloedcellen).

4. Let op je dieetkeuzes

Het eten wat je eet heeft een enorme impact op je immuunsysteem. Een slecht (lees: ontstekingsstimulerend) dieet draagt vaak bij aan irritatie, wat weer kan leiden tot chronische ontsteking. Gelukkig is er een aantal manieren waarop je dit kan voorkomen: eet meer vegetarische maaltijden en focus je op plantaardige eiwitten, zoals bonen, noten, zaden en tofu. Ook is het slim om toegevoegde suikers en zwaar bewerkte producten te vermijden, aangezien deze ook irritatie kunnen opwekken. Zorg daarnaast dat je let op de hoeveelheid en soort vetten die je eet (ga voor gezonde varianten zoals vis, walnoten en chiazaad) en zorg dat je meer vezels binnenkrijgt.

5. Vergeet je mentale fitness niet

Tijd aan jezelf besteden en simpele vormen van self-care toepassen kunnen je ook helpen ontstekingen en irritaties te voorkomen. Stress is namelijk niet puur psychisch, het kan ook lichamelijke impact hebben. Acute stressfactoren, zoals in de file vaststaan of ruzie krijgen met je partner, kunnen het irritatielevel in je lichaam verhogen, vooral als je last hebt van een laag zelfbeeld of depressie. Probeer daarom dagelijks te mediteren om je stresslevels te verlagen en irritatie te verminderen.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen