Placeholder

Voordelen van de sauna

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan…en weer doorgaan! Herkenbaar? Dat stress slecht voor ons is weten we eigenlijk allemaal wel. Toch lijkt het bijna onmogelijk om eraan te ontkomen in een maatschappij vol ambities, mogelijkheden en sociale druk.

Met een bezoek aan de sauna kun je je letterlijk even onttrekken aan je dagelijkse rolpatronen; even niet die verzorgende moeder, coöperatieve collega, liefhebbende partner of ideale dochter, maar gewoon jij in jouw meest pure vorm.

Lichamelijke effecten van de sauna
In de sauna krijgt je lichaam een soort van intensieve training: de hitte zorgt voor een verwijding van je bloedvaten die tijdens de afkoelfase weer razendsnel vernauwen waardoor je minder gevoelig wordt voor temperatuurverschillen. Daar komt bij dat je lichaam in de sauna als het ware wordt ‘schoongespoeld’, waarbij afvalstoffen worden afgevoerd en vochtreserves ververst kunnen worden. Het resultaat; een betere weerstand en een flinke dosis verse energie.

Mentale effecten van de sauna
Naast de lichamelijke voordelen van de sauna, geeft het ook een boost aan de psyche:
•    De aanmaak van endorfine wordt bevorderd. Dit natuurlijke feelgood-stofje is ook verantwoordelijk voor de zalige sauna-flow na afloop van je saunabezoek;
•    De hevige (afwisselende) lichamelijke sensaties zullen ervoor zorgen dat de denk-modus plaats maakt voor de voel-variant;
•    De intense spierontspanning zorgt ervoor dat je spanningen loslaat;
•    Je bent even volledig afgesloten van de hectische buitenwereld door het ontbreken van telefoon, laptop en TV;
•    Het ervaren van (de tegenwoordig zo schaarse) stilte in een omgeving zonder prikkels.

Relax!
Niet verrassend dus dat saunabezoekers het reduceren van stress aanhalen als één van de voornaamste redenen voor hun dagje relaxen. Zoals ze in Finland ook weleens zeggen; ‘Stap in een sauna en sluit de deur naar de wereld’. Tsja die Finnen zijn zo gek nog niet.

Handige SaunaGids
Begin jouw dagje sauna écht relaxed: bezoek SaunaGids.nl voor fijne acties, tips & need-to-knows op het gebied van sauna en wellness.

Tekst door Lenneke Timmermans

Beeld: Shutterstock